Sirevi – serviranje i saveti za čuvanje

Related Articles

Sirevi i hedonizam često idu ruku pod ruku. Koliko puta ste gladni otišli u nabavku sireva i kupili ste više nego što će vam trebati?

Stručnjak za sireve ne postaje se preko noći, no sirna plata zasigurno je korak napred. Proučite naše preporuke, no ne zaboravite uživati i improvizirati. Što različitije, to bolje! Različite boje, teksture i oblici sireva učinit će platu zanimljivijom. I finijom, naravno, jer to znači i više ukusa.

Prezentacija je pola uspeha: sir poslužite na drvenoj dasci, mermernoj ili staklenoj ploči, slamnatom podmetaču ili u košarici.

Sirevi

Jake sireve oštrog i intenzivnog okusa i mirisa ne stavljajte kraj nežnijih, mladih sireva delikatnog ukusa. Nećete pogrešiti ako dodate masline, sveže i suvo voće, chutney od luka, džem od paradajza i slično.

Poređajte ih po vrsti ako poslužujete sireve od kravljeg, kozjeg i ovčjeg mleka. Sirevi od različitih vrsta mleka prilično su različitih ukusa, što će pridoneti raznovrsnosti plate.

Sireve servirajte s korom, osim ako je nejestiva (ako sadržava vosak ili tkaninu). Ukus sira iz sredine nije jednak ukusu sira uz koru, ali upravo to pridonosi uživanju u kriški.

Sir izvadite iz frižidera barem jedan sat pre posluživanja jer ćete punu aromu osetiti jedino na sobnoj temperaturi. Pritom ne zaboravite da meki sirevi sobnu temperaturu postižu pre nego tvrdi. Odmotajte sir iz ambalaže i režite neposredno pre serviranja jer se od toga trenutka počinje sušiti.

Sirevi

Sirevi i vino, zaljubljeni par

Bela i penušava vina slažu se s kremastim, masnijim sirevima kao što su brie ili sveži kozji sir, kao i sa sirevima s plemenitom plesni i oporim sirevima. Teži plavi sirevi poput roqueforta dobri su i uz slatka dezertna vina. Crna vina vole sireve s punom aromom, slatkaste i pikantne, poput Ribanca i Pekorela. Pokušajte kombinovati sireve i prema podretlu i geografskoj lokaciji.

Na kraju, istražujte i zanemarite pravila ako ste otkrili novi ukus u kojem uživate. Kao i kod svake umetnosti – vodite se smernicama, ali i prepustite kreativnosti.

PROČITAJTE: ITALIJANSKA KUHINJA

Kako ih sačuvati za drugi put?

Evo nekih od saveta:

1. Nikada ne kupujte previše

Ma kako to zvučalo logično i jasno, često se zanesemo u kupovini i pazarimo više nego što nam realno treba. Dosta sireva je u većim koturovima ili paketima koji su zaštićeni ili voskirani. Na taj način su sirevi dosta stabilni za čuvanje bez nekih velikih problema. Međitim, kada su jednom isečeni i prepušteni na milost i nemilost kiseoniku, tada kreće ubrzan proces njihovog propadanja svežine, ukusa i mirisa. Zato je mnogo bolje kupovati manje količine, ali češće. Nemojte ulaziti u rat sa skladištenjem sireva. Jak je to neprijatelj.

Sirevi

2. Dozvolite sirevima da dišu

Plastične kese, činije i ostala pakovanja koja će u sebi osim sira zadržati i veliku količinu vazduha (kiseonika) bez mogućnosti da se sir “luftira” nisu dobro rešenje za čuvanje sireva. Na internetu se mogu pronaći papiri za čuvanje sireva u raznim veličinama, koji dozvoljavaju sirevima da “dišu” i da se ne sakuplja vlaga koja uzrokuje ubrzano buđanje. Još jedno od rešenja je fenomenalna vakum posuda koja je ustvari za mariniranje, ali se odlično pokazala i za čuvanje sireva.

Ispod sireva postavite 2-3 lista ubrus papira koje menjajte svaki drugi dan i koji imaju funkciju da upiju sav višak vlage koji se potencijalno javi. Od mnogih Francuza, i istinskih ljubitelja sireva ćete čuti da se sirevi NE ČUVAJU u frižideru, već na hladnom mestu. Naravno, tu je bitno ispoštovati prethodno pravilo o količini. Ukoliko, imate količinu koju ćete morati čuvati duže od par dana, čuvajte ga na najnižoj polici frižidera gde je temperatura veća nego na višim policama.

Sirevi

3. Očistiti lice sira

Iako je najbolje sireve kupovati u specijalizovanim radnjama, često nismo u mogućnosti da to ispoštujemo, pa sir kupimo u marketima gde su već neki komadi isečeni i zapakovani u plastične folije. Treba imati na umu da što je duže sir tako zapakovan, veće su šanse da ćete osetiti baš taj ukus plastike. Jako je važno da se po otvaranju sira, deo koji je bio do folije sastruže i na taj način se “otvori” unutrašnjost sira. Čak i kada se pojave tragovi plesni na kori ili samom siru, dovoljno je samo sastrugati taj deo, jer je sir unutra i dalje dobar i svež.

4. Nikada ne zamrzavajte sireve

Zamrzavanjem sireva i kasnijim odmrzavanjem, dolazi do potpunog uništavanja molekularne struktire samog sira jer se uništavaju membrane molekula masti, koje znaju da potpuno promene ukus i aromu sira.

More on this topic

Comments

Advertismentspot_img

Popular stories