Jezero Tahoe u Kaliforniji

Related Articles

Jezero Tahoe najveće je planinsko jezero u Severnoj Americi i popularna je turistička destinacija. Okolica jezera dobro je posećena jer je atraktivna lokacija za planinarenje i brdski biciklizam, a turisti se na jezeru zabavljaju i različitim vodenim sportovima. Jezero Tahoe je jedna od najčuvenijih, ali i opasnijih atrakcija za ronjenje zbog visoke nadmorske visine.

Jezero Tahoe

CALIFORNIA

CALIFORNIA (Kalifornija) je savezna država na zapadu SAD-a. Proteže se uz obalu Tihog okeana i graniči se sa američkim saveznim državama Oregonom i Nevadom te meksičkom saveznom državom Baja Kalifornija na poluostrvu Donja Kalifornija.

Španac Montalvo je 1510. objavio roman u kojem se pominje ostrvo imena Kalifornija. Ostrvo je prepuno zlata, a nastanjuju ga prelepe Amazonke.

Kada su 1535. vojnici Ernana Kortesa stigli u Baja Kaliforniju (koja je u ono vreme obuhvatala današnju Kaliforniju, Jutu i Nevadu), mislili su da je to ostrvo i dali mu ime po Montalvovoj knjizi. Kortes je bio poznati španski konkviskador koji je osvojio teritoriju današnjeg Meksika (Astečko carstvo) i koji se isticao surovošću prema domorodačkom stanovništvu.

Kalifornija je treća po veličini država SAD-a nakon Aljaske i Teksasa. Sijera Nevada je snežni planinski lanac koji obuhvata planinski vrh Maunt Vitni-4.421 m, Josemitsku dolinu, poznatu po svojim vrhovima izrezbarenim lednicima, nacionalni park Sekvoja, dom džinovskih sekvoja, najvećih živih organizama i duboko slatkovodno jezero Tahoe, najveće jezero u državi poznato po prirodnim lepotama. Najvažnije reke su Salinas, Santa Marija i Santa Ana. Najveći gradovi su Los Anđeles, San Francisko, San Dijego i Sakramento. Kalifornija predstavlja jednu od najposećenijih destinacija za turiste širom sveta.

TAHOE CITY

Tahoe City je grad u saveznoj državi Kalifornija. Ovaj grad je smešten na samom jezeru po kome je i dobio ime. U gradu postoji desetine restorana, barova, sportskih radnji, banaka i između ostalog i nekoliko velikih supermarketa.

Ovu regiju odlikuju topla i suva leta s prosečnom mesečnom temperaturom oko 20 stepeni.

Ako ste rešili da obiđete zapadnu obalu Amerike, bilo bi neoprostivo da ne posetite jezero Tahoe.

Ruku pod ruku sa Aspenom, Tahoe važi za najpopularnije skijalište u Americi. Ne postoji doba u godini kada je ovo mesto van sezone. Vrhunac su jul i avgust, kao i period od novembra do marta. Ostali deo godine karakteriše nešto manja gužva, ali posetilaca uvek ima.

Jezero Tahoe

Jezero Tahoe, veliko slatkovodno jezero

Tahoe je poznato kao veliko slatkovodno jezero smešteno u Sierra Nevadi u Sedinjenim Američkim Državama. Nalazi se na granici između Kalifornije i Nevade, zapadno od Carson Cityja. Jezero Tahoe najveće je planinsko jezero u Severnoj Americi čija dubina doseže do 500 metara. Po svojem volumenu navedeno je kao 26. najveće jezero u svetu.

Tahoe je glavna turistička atrakcija u dve države, Nevadi i Kaliforniji. Radi se o području koje se može pohvaliti velikim brojem sadržaja. Među njih možemo ubrojiti nekoliko skijališta te brojnih drugih letnih rekreacijskih sadržaja. Možemo reći kako su sneg i skijanje ipak značajan deo gospodarstva.

Kao što smo već pomenuli velik je dio područja posvećen turizmu, što objašnjava velik broj restorana i naravno drugih propratnih sadržaja. Tu svakako treba ubrojiti golf terene i brojne kockarnice. Što se tiče skijanja kao glavne aktivnosti tu su brojna skijališta s pogledom na jezero Tahoe.

Aktivnosti

Kada govorimo o skijanju tada treba pomenuti njih nekoliko, a to je Squaw Valley, drugo najveće skijaško područje poznato po domaćinstvu Olimpijskih igara 1960. godine. Alpine Meadows je skijaško područje srednje veličine smešteno na severnoj obali. Diamond Peak je malo skijaško područje koje se nalazi u blizini Nevade.

Pored skijanja jezero je poznato i po brojnim vodenim sportovima od kasnog proljeća do rane jeseni. Među vodene sportove možemo uključiti parasailing, jet ski… Od drugih sadržaja tu je velik broj restorana na samoj vodi, a gde pored hrane možete uživati u brojnim natjecanjima jedrilica i vatrometu.

Malo opasnijom aktivnosti koja nije za svakoga je zasigurno čuveno ronjenje koje se na ovom jezeru čak smatra i pomalo opasnim zbog moguće dekompresijske bolesti poznatije kao DCS. Naime ronjenje na tako visokoj nadmorskoj visini gde se nalazi jezero, nije baš bezazleno. Samo za velike stručnjake.

Što se tiče aktivnijih sadržaja tu su brojne staze za planinarenje i naravno brdski biciklizam. Jedna od najpoznatijih staza zasigurno je Tahoe Rim Trail čija dužina iznosi 270 km. Za one koji žele malo više lenčariti i pritom se malo opustiti uz kockanje tu su brojne kockarnice u gradu Statelineu.

Jezero Tahoe ima sve, pa što još čekate!

Istorija

Jezero Tahoe dobilo je ime po reči Vaso indijanaca, koja znači obala jezera. Legenda kaže da je zli duh progonio jednog nevinog indijanca. Tada mu je Veliki duh, u želji da pomogne, dao jednu granu s puno lišća, kako bi on, dok beži, bacao lišće za sobom. Od lišća bi se stvorilo jezero, koje bi zli duh morao da pređe. Kada je video zlog duha, uplašeni indijanac je ispustio celu granu sa svim lišćem i tako se stvorilo ogromno jezero. Kada je zli duh stigao do obale jezera, odustao je od potere. Od tada je jezero Tahoe za indijance bilo sveto mesto.

Područje oko jezera je od iskona bilo naseljeno Vaso indijancima. Evropljani su, u potrazi za zlatom, prvi put i to sasvim slučajno, otkrili jezero 1844. godine. Već polovinom 20. veka počela su da se dižu prva naselja. Jezero je nagli razvoj doživelo nakon Drugog svetskog rata sa navalom bejbi-bumera, i sa izgrađivanjem autoputa zbog Olimpijade, koja je održana u skijalištu Skvo Veli (Squsaw Valley) 1960. godine.

Na ovom jezeru su snimljeni i neki poznati filmovi: Kum, Grizli Adams, a svi oni koji se sećaju onog starog kaubojca Bonanza će imati priliku da svrate na Ponderosa Ranch na severoistoku jezera i osveže uspomene.

Svi oni koji bi nešto želeli da nauče o istoriji mesta, u Tahoe City će naći dva muzeja koji im mogu u tome pomoći. Muzej Gatekeeper’s Cabin Museum, kuća napravljena od debala koja su ručno tesana, mesto je gde se nalaze eksponati koji govore o ranoj istoriji života oko jezera. Odeća indijanaca, rana oprema za skijanje, kao i fosili koji su tamo pronađeni, govore veoma mnogo o jezeru Tahoe. Watson Cabin Living Museum je koliba za mlade bračne parove s početka 20. veka. Opremljena je originalnim nameštajem i sačuvan je osećaj starine u njoj.

Klima

Vremenski uslovi na Tahoe jezeru su veoma dobri, ali i prilično nepredvidljivi. Ima oko 250 sunčanih dana u godini, teške snežne vejavice karakterišu sredinu zime, ali ne treba da vas iznenadi ako zateknete sneg i u junu. Vlažnost je veoma niska, naročito leti, a temperature dostižu i do 38 ºC, tako da je kupanje sasvim uobičajena zabava.

Kako doći do jezera Tahoe

U zavisnosti od toga gde se nalazite, postoje dva načina da dođete na Tahoe jezero. Dve karakterne crte Amerikanaca, kada je reč o putovanjima, su potreba za komocijom i lenjost. To znači da vam je mnogo jednostavnije da na jezero dođete avionom. Izuzetno frekventni aerodrom je lociran u South Lake Tahoe, gradiću na južnoj obali jezera.

Nemojte razmišljati previše o taksiju. Naravno da postoji i ta opcija, ali vam je mnogo jeftinije da iznajmite kola.

Jezero Tahoe

Ako ste se zaputili kolima, potrebno vam je oko sat i po od Sakramenta, ili oko tri sata od San Franciska. Veći deo vožnje je autoputem, ali avantura počinje kada se približite na oko oko 45 kilometara od jezera Tahoe. Autoput I-80 vodi na severnu obalu jezera, prema mestu Tahoe City. Taj put nije naročito problematičan (niti zanimljiv), mada ide kroz srce planina High Sierras.

Ako vam je prvo odredište South Lake Tahoe, moraćete da krenete autoputem I-50, a samo putovanje ovom relacijom predstavlja atrakciju za sebe. I-50 se penje u planine tolikom brzinom, da ćete za pola sata doći iz pitomih krajeva s blagom klimom u tri metra visoke snežne smetove (naravno zimi, što podrazumeva period od novembra do aprila). Zmijoliki put će vas voditi kroz visoke četinarske šume, pored kamenitih brzaka, a ako otvorite prozor, osetićete sveži miris iskonske prirode. Postoje česta stajališta pored puta, a ako odvojite nekoliko minuta da oslušnete dah planine, oslobodićete se barem 50 odsto stresa koji ste nakupili tog dana.

Doduše, pošto veći deo posetilaca na jezero Tahoe dolazi avionom, putevi su pomalo zapušteni i verovatno ćete steći utisak da vožnja, ipak, traje predugo.

Nećete se pokajati, ako odvojite jedan dan za obilazak jezera kolima. Put nije naročito dug, svega stotinak kilometara, ali će vam oduzeti više sati, ako želite samo da se provozate.

Jezero Tahoe

Smeštaj

Mesto za prenoćište možete naći u nekom od bezbroj hotela u South Lake Tahoe ili Tahoe City. Cene počinju od oko 80 dolara, a usluga je, naravno, američka – ni o čemu ne morate da brinete. Za veće grupe je moguće iznajmiti i kuću od 500 do 5.000 dolara za noć, uz, naravno, holivudsku komociju.

Zapadna obala Amerike se, u kulturološkom smislu, razlikuje od istočne pre svega po mnogo manjem uticaju evropske kulture. Samim tim, naglašeniji je drugačiji vid života od onoga koji je nama razumljiv. Zbog toga će možda prvi susret s gradićima na ovom jezeru biti pomalo razočaravajući, zato što ulice nisu naročito uređene, uglavnom se nižu prodavnice, a većina Amerikanaca će pre ići kolima 100 metara niz ulicu, nego da malo prošeta, tako da su šetališta locirana uglavnom uz obalu jezera, što se ne vidi sa glavnog puta. Ipak, ne treba se obeshrabriti, mesta za zabavu ima svugde.

Dok su Tahoe City i South Lake Tahoe namenski uređeni za prenoćište i hranu, gradić na samoj granici Kalifornije i Nevade Stateline je predviđen za zabavu. Pošto je kockanje u Kaliforniji zabranjeno, a u Nevadi nije. Dobrodošlicu na samoj granici koja prolazi kroz centar gradića će vam poželeti niz velelepnih kazina. Tamo ćete imati priliku da okušate sreću na najraznoraznijim dostignućima savremene tehnologije za uzimanje novca, ali i uživo za stolom sa šarmantnim krupijeom i gospođicama u bikiniju koje trčkaraju okolo.

PROČITAJTE: NAJVEĆE SLANO JEZERO NA SVETU

Istočna i zapadna obala jezera Tahoe

Istočna obala jezera je izuzetno stenovita i manje je naseljena od zapadne. Baš iz tog razloga svi sa džepom milionske dubine imaju „vikendice“ na toj strani. „Skromni domovi“ koji oduzimaju dah, kako maštovitošću, tako i grandioznošću, samo se nižu kraj puta.

Zapadna obala jezera je i urbanizovanija i zanimljivija od istočne. Put 89, bilo da njime krenete iz South Lake Tahoe ili Tahoe City, jedno je od najfascinantnijih iskustava na Tahoe jezeru. Put koji vodi kroz prijatne borove šume će vam gotovo iz svakog ugla pružiti pogled koji oduzima dah. Bilo da pogledate jezero ili planinske vrhove koji ga okružuju. Krivine, uzbrdice i nizbrdice mogu bez ikakvih problema da pariraju i najnapornijim crnogorskim putevima, a jedan deo puta je izgrađen na samom vrhu planine, tako da imate dve provalije koje vas prate sa obe strane. Nakon toga, nekoliko dana ne možete da se otmete utiscima koje ste tamo stekli.

Jezero Tahoe

Ako želite da napravite dobre fotografije za sve one kojima ćete se hvaliti gde ste bili, obavezno se spustite do Emerald Bay i Vikingsholm, letnje kuće izgrađene u stilu nordijskog zamka. Bilo da se okrenete prema malom zalivu s prelepim ostrvcetom na kome se nalazi Vikingsholm, ili prema planinama sa kojih se sliva ogroman vodopad, fotografije će vam biti fantastične. Do vodopada se može doći uz nekoliko minuta pešačenja. Ozon koji izbija iz utrobe planine će vas osvežiti za nekoliko dana.

Verovatno ćete do sada već ogladneti, pa ako ste poneli hranu, možete da svratite do Bliss State Park, popularnog piknik područja i da pod plavim nebom i pored još plavljeg jezera provedete nekoliko mirnih trenutaka.

JEZERO TAHOE: PLUTAJUĆA SKATE RAMPA

Jezero Tahoe

Ova skate rampa se nalazi na jezeru Tahoe u Kaliforniji, a idejni tvorac projekta je svetski poznat profesionalni skejter Bob Burnquist. Ova plutajuća rampa je unikatan primer inžinjeringa, a za njenu izgradnju je bilo potrebno puno veštine i preko 1500 šrafova. Jezero Tahoe je veliko, a njegova prelepa plava boja, i okolni pejzaž koji oduzima dah su predstavljali idealnu lokaciju za FLOATING SKATE RAMP projekat. Ukoliko trik koji izvodite pođe naopako, i greškom padnete preko rampe, dočekaćete se na “mekanu“ vodenu površinu, pa su skejteri koji putuju i uživaju u plutajućoj skate rampi znatno odvažniji pri izvođenju egzibicija. Uživajte!

 

Zimske čarolije

Ako ste došli da uživate u snežnim čarolijama, definitivno ste na pravom mestu. S obzirom na to da je nakon Aspena Tahoe najpopularnije skijalište u Americi, ponuda je na najvišem svetskom nivou.

Jezero Tahoe

Heavenly Valley je najviše i najpopularnije skijalište, a locirano je na granici Kalifornije i Nevade, kod South Lake Tahoe. Ima zavidnih 85 staza, s nekoliko nivoa težine, od onih dečjih, pa do profesionalnih, čak i rizičnih staza. Tačno 29 brzih ski liftova mogu da vas odvedu na najrazličitije tačke na području od 19 kvadratnih kilometara. Heavenly Valley najviši od vrhova koji okružuju jezero. Godišnje na ovu stazu napada oko devet metara snega koji se zadrži od početka novembra, čak do kasnog aprila. Pošto je ovo skijalište na svetskom nivou u svakom smislu i cene su „svetske“. Tako da se mnogi često opredeljuju za alternative koje jezero Tahoe nudi.

Squaw Valley, domaćin zimskih Olimpijskih igara 1960. godine, jedno je od najposećenijih skijališta u Americi. Osim kvalitetnih staza prilagođenih za svakoga, Squaw Valley vam pruža mogućnost da odete i na klizanje. Teniski tereni su otvoreni cele godine. Isto kao i bazen i đakuzi koji se nalazi na otvorenom – savršeno mesto za opuštanje. Možete da obiđete okolinu na konju, a oni zimogrožljivi mogu da razgledaju krajolik iz ogromnih luksuznih žičara, koje u toku celog dana prevoze mnogobrojne turiste i skijaše. Squaw Valley je, takođe, poznata po godišnjem okupljanju pisaca, što privlači autore iz celog sveta.

Osim ova dva, postoji još niz manjih (i jeftinijih) skijališta, kao što su:

Alpine Meadows, skijalište srednje veličine na severnoj obali. Udaljeno svega nekoliko milja od Squaw Valley. Diamond Peak, takođe srednje skijalište, poznato po opasnoj stazi Black Diamond, kojom malo njih odlučuje da skija. Kirkwood, skijalište na južnoj obali koje ima najviše snega od svih skijališta na Tahoe jezeru.

I za kraj…

Jezero Tahoe zaista ne može ni sa čim da se uporedi, kada je reč o prirodnim lepotama Amerike. Boravak tamo, nekoliko dana, pružiće vam ne samo fizički odmor, već i mentalno opuštanje. Doduše, olakšaće vam i novčanik, ali stvarno je vredno svakog dinara (dolara).

More on this topic

Comments

Advertismentspot_img

Popular stories