Beograd za decu

Related Articles

Srpska prestonica obiluje mestima koja su zabavna podjednako za decu i roditelje, i koja će vam, garantujemo, pružiti nezaboravan provod. Beograd je zaista neponovljiv doživljaj u svako doba godine, te nemojte propustiti da ga posetite. Donosimo vam mesta gde možete provesti ugodan dan sa vašim mališanima.

Beograd za decu

Muzej nauke i tehnike

Muzej nauke i tehnike je jedini sadržajem prilagođeni muzej za decu u Beogradu. Sa punim pravom možemo da kažem da su i pored muzejskih pravila, deca slobodna u otkrivanju nepoznatog i nesputana u svom prirodnom ponašanju. Postavka Dečjeg muzeja – Muzeja nauke i tehnike je realizovana u novoopremljenom prostoru u prizemlju Muzeja na 150m² i obuhvata dve celine na osnovu dva koncepta – dečjeg muzeja i muzeja igračaka.

Beograd za decu

Nemojte misliti da je muzej samo za školsku decu. Deca već od tri godine mogu razumeti i upoznati se sa nekim pojmovima koji se predstavljaju u muzeju. Najvažnije od svega je to da su u Muzeju nauke i tehnike deca uvek dobrodošla i da se buka i pipkanje eksponata tolerišu, a u dečijem delu su i poželjni. Mnoge aktivnosti, gostujuće postavke i radionice su posvećene upravo deci.

Beograd za decu

Prva celina

U prvoj celini je predstavljen deo fonda Muzeja iz Zbirke igračaka. Osim postavke koja je prilagođena deci visinom postamenata i dostupnošću predmeta, ceo prostor je namenjen deci raznih uzrasta. Planira se proširenje i unapređenje postavke sa još dve celine sa igračkama, kao i prostor namenjen novim interaktivnim sadržajima, čiji će deo činiti i izloženi stari modeli kompjutera i kompjuterskih igrica iz prethodnih decenija koje mogu da zainteresuju mlade posetioce i ujedno ih upoznaju na interesantan način sa istorijom računarstva. Predstavljeno je preko 150 eksponata/igračaka iz perioda od 1920 – 1970. godine: lutke, automobili, plišane mede, metalne mehaničke igračke na navijanje, drvene igračke, muzičke kutije, model parne mašine, model železničke stanice…

Beograd za decu

Druga celina

Drugu celinu čini interaktivni deo postavke kroz primenu nove tehnologije pod nazivom Proširena stvarnost (Augmented reality) – koja informacije iz stvarnog sveta kombinuje s računarski generisanim slikama i sadržajem i tako objedinjene ih prikazuje na ekranu računara ili mobilnog telefona. Time se korisnikovo viđenje sveta proširuje dodatnim informacijama. Autor ovog dela postavke je Marko Todorović, savremeni umetnik-nomad, koji se u svom radu kreće kroz različite medije – od fotografije, preko videa do novih digitalnih medija. Projekti koje realizuje ispituju granice novih medija i stvaraju iskustva koja na autentičan i inovativan način uključuju posmatrača.

Beograd za decu

Ovaj muzej je odlična zabava, naročito ako želite da provedete kvalitetno vreme sa svojim detetom. Ono što je sigurno je da će vam se toliko svideti da ćete i vi i dete poželeti da ga ponovo posetite.

Akvarijum i tropikarijum

Stara sportska dvorana na Senjaku pretvorena je u egzotičnu oazu, gde posetioci, besplatno, mogu videti postavku biotopa akvarijuma i terarijuma raznih oblika, s biljkama i životinjama iz celog sveta. U divnom ambijentu, na površini od 400m², možete videti pirane, ribicu Nemo, korale iz Crvenog mora, jastoge, jegulje, ribe iz Amazona i sa Havaja.

Beograd za decu

Zanimljivo je da su ga otvorili entuzijasti i da akvarijum živi od donacija, a ulaz je besplatan. Bilo bi dobro da prilog za hranu ribicama, kornjačama, papagajimia, gušterima i zmijama ostavite na mestu predviđenom za to, koji se nalazi s leve strane pored ulaza kao zahvalnica što ste uživali u prelepom ambijentu.

Muzej iluzija u Beogradu

Soba ogledala, kaleidoskop, soba koja menja percepciju veličine osobe, didaktičko-logičke igračke i zagonetke, samo su deo eksponata i zabavne ponude Muzeja iluzija u samom centru Beograda.

Beograd za decu

Fascinantni svet iluzija osmišljen je tako da natera na preispitivanje vlastitih čula. Idealno je mesto za sve generacije: decu, roditelje, deke i bake, parove…

Posetioci muzeja moći će hrabro da uskoče u vrtlog iluzija u Vortex tunelu, jednom od retkih tunela te vrste u ovom delu Evrope, kao i da uđu u sobu ogledala idealnu za „selfije“. Isprobajte stolicu koja menja percepciju veličine, tako da se osoba na stolici čini izuzetno malom u odnosu na druge ljude u prostoriji. Doživite večeru sa svojih pet kopija za stolom za kloniranje, i vratite se u detinjstvo uz kaleidoskop, čije razigrane uzorke, umesto šarenih papirića i perli, čine sami posetioci.

Beograd za decu

Ono što ovaj muzej čini drugačijim i privlačnijim je to da, kada uđete u muzej, ne smete da zaboravite svoj fotoaparat, a kada izađete pitaćete se da li je sve bilo iluzija. Zabava za sve uzraste je zagarantovana.

Predstave za decu

Ako dolazite u pozorišnoj sezoni, nemojte propustiti Pozorište Boško Buha ili Pozorištance Puž, jer smo sasvim sigurni da će deca biti oduševljena predstavama u kojima glume naši poznati glumci. Ove institucije s vremena na vreme organizuju i različite glumačke i druge radionice, te ih razmotrite i kao predlog za dnevnu zabavu.

Beograd za decu

Kalemegdan

Nezaobilazna turistička destinacija Beograda, ali i deo grada gde svakodnevno borave deca, penzioneri i umetnici, Kalemegdan. Gradski park koji u svom centralnom delu ima tvrđavu, utvrđenje starog Beograda.

Beograd za decu

Neki misle da se najlepši pogled na Beograd nalazi upravo na platou iznad ušća Dunava i Save na Kalemegdanu, i to baš kod simbola grada, spomenika Pobednik, dela vajara Ivana Meštrovića. Predivan pogled na Beograd možete doživeti i sa kule koja pripada opservatorijumu.

Beograd za decu

Kroz jednu od sedamnaest kapija ulazi se u tvrđavu u kojoj se nalazi i Vojni muzej. Zavisno od uzrasta, decu na Kalamegdanu možete povesti u istraživanje tvrđava, u viteški pohod kroz Planetarijum, Rimski bunar, u crkvu Ružicu, do Kule Nebojše, Vojnog i Prirodnjačkog muzeja, topova na otvorenom, dinosaurus parka, i nezaobilazni luna park i zoo vrt.

Beo Zoo vrt

Nijedno dete neće ostati ravnodušno na životinje u Beo Zoo vrtu, a posebno u Bebi Zoo vrtu gde mnoge “bebe“ slobodno šetaju.

Beograd za decu

Karakterističan je po ljubavi belih lavova: mnogo beba belih lavova rođeno je u ovom zoo vrtu. Simboli ovog zoološkog vrta su sve bele životinje: beli lav, tigar, orao, vuk… Deo u kome deca najviše uživaju je bebi zoo vrt, gde su puštene mini kozice koje deca mogu slobodno maziti i hraniti travom, specijalno namenjenoj za njih.

Tašmajdanski park

U samom centru Beograda nalazi se Tašmajdanski park. Mesto za opuštanje i odmor, mesto gde deca u srcu grada imaju svoju oazu u prirodi. Postoji nekoliko parkića za decu podeljenih po uzrastu dece. Bebe, deca od 2 – 5 i treći deo predviđen za malo starije avanturiste. Istovremeno, leti se Taš pretvara u odmor od vrućine, a kompleks bazena u ovom delu grada pruža osveženje u toplim danima.

Beograd za decu

Dunavski kej

Šetalište na Dunavskom keju nalazi se kod bivšeg hotela Jugoslavija, na Novom Beogradu. Preporuka je provoditi vreme na keju kada je sunčan dan, ali ne previše vreo. Šetnja u vreme najjačeg sunca nije poželjna u ovom delu šetališta, jer se baš duž dečijeg dela ne nalazi hlad. Najbolji period za šetnju su poslepodnevni sati.

Beograd za decu

Od sadržaja – nema šta nema. Samo se pripremite za buku i držite novčanik pri ruci: luna park, igraonica na otvorenom, mini bandži, veštačka stena, čitavi gradovi – skakaonice, bicikle, autići.

Šetalište Savamala

Šetalište pored Save, u starom delu Beograda je najmodernije uređeno šetalište u Beogradu. Pogled – predivan, dečijih besplatnih parkova – za sada čak 3, hrane i pića – ima, cene na svetskom nivou.

Beograd za decu

 

Ada Ciganlija

Savsko jezero Ada Ciganlija je oaza odmora i umora. To je pravo carstvo slobode za decu. Spremite se za uživanje u prirodi i aktivnostima na prostoru obogaćenom raznim sadržajima za decu, ali i za odrasle.

Beograd za decu

Ada je prava svaštara fantazije! Ne znate šta biste pre. Od igraonica na vodi, avantura parka, mini golfa, bandžija, zip-lajna, do kafića sa igraonicama, peskom, toboganima, bazenom, sportskih terana. Ada ima dve strane:

  • Makišku stranu, na koju možete ići kolima do mesta koje vam odgovara i
  • Savsku stranu, na koju kolima možete ući uz doplatu parkinga.

Takođe, s novobeogradske strane, preko Save, možete ići brodićem, što upotpunjuje dečiju zabavu. Fenomenalna stvar je da u čamcima možete transportovati bicikle i vožnju sa novobeogradskog asfalta nastaviti u prirodi.

Beograd za decu

Sa Savske strane nalaze se: naučni, izletnički park, sportski tereni, veslački klubovi, igraonica na vodi, nudistička plaža, bandži, Ada Safari, gde možete pecati i uživati u ribljim specijalitetima.

Na koju god stranu da odete, možete se prevesti na drugu stranu peške. Pređite biciklom (iznajmljuju se oko cele Ade po ceni od 300 dinara) ili vozićem (karta je 150 dinara).

Zimi – mnogobrojna klizališta i bioskop

U toku zime deca će uživati na beogradskim klizalištima. Među kojima posebno predlažemo ono na Trgu Nikole Pašića. Mada se možete zadovoljiti i njihovim manjim varijantama nakon što pogledate 6D dečji film ili pak animirani film u nekom od beogradskih tržnih centara.

Beograd za decu

Kolarac

Muzički centar Kolarac svakog meseca svoja vrata otvara za decu. To je serijal koncerata koji uči decu kako se sluša muzika. Cilj ovakvog približavanja muzike deci je ne samo jedna prava muzička edukacija, već i negovanje osećaja za lepo i izgradnju kvalitetnog muzičkog ukusa. Organizatori su se i po ceni pobrinuli da klasičnu muziku približe široj dečijoj publici. Po ceni od samo 100 dinara možete prisustvovati ovom pravom muzičkom spektaklu.

Beograd za decu

Deca se na zanimljiv način, u konstantnoj interakciji uče bontonu na koncertu i osnovama muzičke kulture. Prirodi dečijoj se nije stalo na put – skoro sve im je dozvoljeno, da ustanu, đuskaju, tapšu. Na kraju koncerta voditelj programa ih poziva na binu da osete scenu, vide instrumente izbliza ili popričaju s muzičarima. Barok, renesansa, Diznijeva muzika, Beatlesi samo su neki od zvukova uz koju deca na Kolarcu mogu igrati i pevušiti. Takođe, Kolarac svakog meseca, nekada i dva puta mesečno, organizuje Koncerte za bebe. Ulaz za bebu besplatan, a kartu u isznosu od 400 dinara plaća samo bebin pratilac.

More on this topic

Comments

Comments are closed.

Advertismentspot_img

Popular stories