Ostrvo Saint Michel – Francuska

Related Articles

Ostrvo Saint Michel (fr. Le Mont-Saint-Michel) odnosno Sveti Mišel ostrvo koje se nalazi se u Francuskoj, tačnije Normandiji. Ostrvo je u stvari manja planina na kojoj se nalazi istoimeni manastir. Manastir je osnovan u 8. veku nove ere. Ostrvo ima jedinstvenu poziciju, od kopna je udaljeno svega 600 m, a do ostrva možete otići pešice ili brodićem, u zavisnosti od nivoa vode.

Ovo arhitektonsko čudo zapada, kako ga još nazivaju, godišnje poseti preko tri miliona turista i treća je najposećenija destinacija u Francuskoj, a spada i u deset najlepših mesta na svetu…

Istorija – Ostrvo Saint Michel

U prošlosti ostrvo je bila luka preko koje se trgovalo sa ostatkom Evrope. Religija je bila sastavni deo i pratila je trgovce gde god da idu. Legenda kaže da se godine 495. Sveti Arhangel Mihailo ukazao jednom ribaru. Sve do 6. veka nove ere smatra se da je ova planina bila napredan verski centar. Nakon zaposedanja od strane Normana opatija je bila dodeljena monasima reda Benedikta u Francuskoj. Crkva na ostrvu sagrađena je od strane francuskog opata Bernarda le Beka i kroz srednji vek. Planina je postala glavna destinacija za hodočasnike. Iako je ovo, reklo bi se produhovljeno mesto, nije ga zaobišlo poprište borbi kroz istoriju. Mnogi su ga zauzimali, pa čak i tako što bi se prerušili u hodočasnike.

Pre posete ostrvu, nabavite knjigu o njegovoj istoriji i pustite maštu da odradi svoje kako bi se našli u turbulentnoj prošlosti planine Saint Michel.

Legenda

Jedna zanimljiva, i pomalo crna legenda, govori o nastanku manastira. Početkom VII veka, ostrvo se zvalo Mon Tomb, jer je izgledom iz daljine podsećalo na humku. Legenda kaže da je 708. godine aranđel Mihailo, svetac zaštitnik mornara, naredio biskupu gradića Avranaš u Donjoj Normadiji da baš ovde sagradi crkvu. Kako se biskup nećkao, aranđeo mu je vrelim prstom napravio rupu u lobanji. Ova legenda po svoj prilici nije tačna, iako se biskupova lobanja s rupom čuva u crkvi u Avranašu. Naime, nauka tvrdi da to ne može biti lobanja biskupa VIII veka, jer nesumnjivo vodi poreklo iz daleko starijeg perioda, perioda neolita.

U Francuskoj je poznato i kao La Merveille (Čudo), te ne čudi što se nalazi i na listi UNESKO spomenika svetske baštine. Samo jedan pogled na ovo rečno ostrvo, dovoljan je da shvatite zašto je ovo, pored Pariza, najposećenija turistička destinacija u Francuskoj.

Ostrvo Saint Michel

Stanovništvo

Odvojeno od glavnog kopna nasipom koji je prekriven vodom kada je plima, ostrvo Saint Michel ima tempo života kakav mu diktira smena plime i oseke. Ipak, ostrvo nije neki napušteni manastir, naprotiv, ovde živi 50-tak ljudi.

Stanovnici ostrva imaju jedinstveni lifestyle. Bez obzira kojim poslom se bave, da li uprvljaju brodićem, ili su mehaničari, vatrogasci, vodiči, svi rade zajedno kako bi zajednica opstala i kako bi što bolje ugostili posetioce. Ipak i za njih postoji dosta izazova. Naročito za vreme zimskih oluja kada su odsečeni od kopna, pa se moraju sami snalaziti sa zalihama koje imaju. Svakoga dana mogu uživati u neponovljivom zalasku sunca i posmatrati delfine koji se tu i tamo pojave.

Turizam i ispravljanje greške

Danas Francuzi pokušavaju da isprave jednu grešku, napravljenu 1880. godine. Videvši da ostrvo veoma privlači turiste, povezali su ga sa obalom uredivši prirodnu prevlaku i put. Nešto kasnije, sagrađena je brana koja je smanjila akumulaciju pska u zalivu Mon Sen Mišel, što je ostrvo učinilo još dostupnijim za posetioce. Međutim, više posetilaca je značilo više zagađenja i više štete na reliktnim i delikatnim srednjovekovnim građevinama. Zato je 2006. godine započela realizacija projekta izgradnje hidraulične brane, koja će nivo vode oko ostrva povećati za oko 70 cm, i praktično mu ponovo vratiti status malog granitnog ostrva u rečnom zalivu.

Ostrvo Sant Michel je jedno od najprepoznatljivijih predela Francuske. Deo je Svetske kulturne baštine i pod zaštitom UNESCO-a je. Svake godine ga poseti preko 3 miliona ljudi.

More on this topic

Comments

Advertismentspot_img

Popular stories