Holandsko selo bez puteva i automobila

Ako ste ikada želeli da živite u svojoj bajci, možda ćete razmisliti o selidbi u selo Giethoorn. Poznato i kao „Venecija Holandije“, ovo čarobno selo osnovano oko 1230. godine je ono što je većina ljudi mogla samo da sanja.

Ovo idilično selo u Holandiji nema puteve, a jedini pristup je vodom preko mnogih prekrasnih kanala ili pešice preko starih drvenih mostova. Lokalno stanovništvo koristi male čamce za kretanje, a automobili moraju ostati van ovog sela.

U Giethoornu, malom holandskom selu, uopšte nema puteva i modernog prevoza. Vodene kanale preseca 176 mostova. Turisti moraju da napuste svoje automobile izvan sela i da dalje putuju peške ili malim čamcima.

Holandsko selo bez puteva i automobila

Holandsko selo bez puteva

Možete već da zamislite kako to zvuči mirno i spokojno. Čak i veb stranica ovog sela kaže da je najglasniji zvuk koji možete da čujete je glasanje pataka i drugih ptica.

Giethoorn, u pokrajini Overijsel, udaljen je oko sat i po vožnje od glavnog grada Amsterdama ili aerodroma Schiphol u Amsterdamu. Možete se parkirati oko centra sela i nastaviti pešice, biciklom ili čamcem.

Holandsko selo bez puteva

Najpopularniji način prevoza je punter. Želite li biti sigurni da ne propustite nešto dok ste u poseti? U tom slučaju, trebalo bi da rezervišete dan luksuznog putovanja do Giethoorna iz Amsterdama. Turistička grupa nije veća od osam osoba, tako da vodič može da vam pruži veliku ličnu pažnju i da vam ispriča sve o ovom jedinstvenom selu.

Holandsko selo bez puteva

Selo je osnovala grupa begunaca iz mediteranske regije oko 1230 godine, a postalo je poznato 1958 godine, kada je prikazano ufilmu Fanfare holandskog filmskog stvaraoca Berta Haanstra.

Holandsko selo bez puteva

Giethroon je dobio nadimak  “Venecija Holandije” i danas je popularna turistička atrakcija, naročito za putnike iz Azije. Godišnje ovo malo selo poseti oko 200.000 kineskih turista.

Holandsko selo bez puteva

Vožnja bicikla, jedrenje, obilazak kanala, samo su neki od mnogih načina da se otkrije rustični šarmo vog neverovatnog mesta.

Holandsko selo bez puteva

Na sreću, malo se promenilo u Giethoorn-u. Visoki drveni mostovi su još uvek tu, a još uvek možete putovati vodom na punteru. Obilazak kanala brodom 1 ili 2 sata vodi vas pored prekrasnih farmi iz 18. i 19. veka i ispod starih prelepih mostova.

Related Stories

Najnoviji članci

Alpbah – božanstveno tirolsko selo

Alpbah je savršeni primer božanstvenog tirolskog sela. Leti je mesto predivno za planinarenje, a...

Porodično letovanje – Priprema automobila i sve što treba...

Porodično letovanje zvuči divno, ali ako na njega putujete kolima, put do njega može...

Stavros – Vazdušna banja Grčke

Stavros još jedno u nizu popularnih grčkih letovališta i idealan je za one koji...

Ostrva Grčke koja će vas oduševiti svojom lepotom

Ostrva Grčke koja će vas oduševiti svojom lepotom - Stiže leto i misli većine...

Najpopularnije vinske ture u Crnoj Gori

Najpopularnije vinske ture u Crnoj Gori - Sa prepoznatljivim sortama grožđa, sve više kvalitetnih...

Na šta obratiti pažnju kada tražite smeštaj sa decom

Putovanja sa decom su često zahtevna, jer destinaciju, smeštaj i aktivnosti treba da prilagodite...

Popularne kategorije