Autobusi bez vozača – Novi trend u svetu

1129
Autobusi bez vozača

Autobusi bez vozača u Beču

Autobusi bez vozača će od 2019. godine saobraćati u Beču, saopštilo je predstavništvo glavnog grada Austrije u Beogradu.

Taj projekat će finansirati Ministarstvo saobraćaja Austrije, a cilj je da autobuska linija sa autobusima bez vozača počne da funkcioniše u realnim uslovima – sa autobuskim stanicama, redom vožnje i s pravim putnicima.

„Razvijamo rešenja za bezbednu interakciju putnika i autobusa. Želimo da ‘naučimo’ autobus kako da prepozna osobe i objekte“, rekao je Volfgang Ponvajser sa Austrijskog tehnološkog instituta.

U tom projektu će učestvovati Bečko saobraćajno preduzeće „Wiener Linien“, Austrijski tehnološki institut „AIT“ (Austrian Institute of Technologie), Upravni odbor fondacije za bezbednost u saobraćaju „KFV“ (Kuratorium für Verkehrshicherheit), Organizacija za kontrolu kvaliteta „TÜV Austria“, Siemens AG Oesterreich i francuski proizvođač autobusa „Navya“. Kako se navodi, nemački Simens je radio i na razvoju komunikacije autobusa sa saobraćajnim znacima.

Zajednički cilj je povećanje efikasnosti i sigurnosti autonomnih vozila.

Prva probna vožnja u Beču

U okviru programa „Mobilnost budućnosti“ i projekta „auto.Bus“ u Beču je održana prva probna vožnja dva gradska samovozeća autobusa. Nova bečka linija bez vozača imaće prve putnike na proleće 2019. godine. Dva autobusa bez vozača su prvi put u realnim uslovima uspešno vozili ulicama Beča. Autobusi su u prisustvu operatera prevezli oduševljene putnike rutom od oko 2 km.

Do kraja 2018. godine ovi autobusi će biti detaljno ispitivani. Na liniji će postojati fiksne stanice, a sve vožnje će nadgledati obučeni operater. Ukoliko prevoz zbog vremenskih nepogoda ili tehničkih problema izostane, na liniji neće biti zamenskih vozila. Vožnja autobusom biće besplatna, a trenutno iz zakonskih razloga nije dozvoljen ulaz u autobuse s dečjim ili invalidskim kolicima.

Direktor bečkog gradskog saobraćajnog preduzeća Ginter Štajnbauer izrazio je zadovoljstvo što će biti među prvima u svetu koji će imati takvu vrstu autobusa, jer je autonomna vožnja veliki globalni trend.

Minibus je dug 4,75 metara, širok 2,11 i visok 2,65 metara. Može primiti 11 putnika, a najveća dozvoljena brzina je 20 km/h. Maksimalno vreme rada je devet sati, a vreme potrebno za punjenje ovog električnog minibusa je četiri do osam sati. Predviđeno je da pokriva radijus od dva kilometra oko metro stanice U2 Seestadt.

 

Autobusi bez vozača stižu i na ulice Stokholma

Autonomni autobusi su projekat kompanije Nobina u saradnji s Ericsson-om i gradom Stokholmom. Oni saobraćaju unapred određenom rutom dužine 1,5 kilometara, brzinom od 20 km/h i koriste GPS i senzore koji osiguravaju da autobusi ne skreću sa svoga puta. Iako se radi se o vozilima bez volana, njima se ipak može upravljati ručno. Zbog švedskih zakona, u autobusima se i dalje nalazi vozač, ali on se uključuje u upravljanje vozilom samo u slučaju opasnosti.

U autonomnim autobusima ima mesta za 12 osoba, a ono što je iznenađujuće jeste da je vožnja besplatna. Međutim, vozači autobusa ne bi trebalo da se plaše da će biti potpuno zamenjeni u skorijoj budućnosti, budući da je razvoj autonomnih vozila tek u povoju.

 

Autobusi bez vozača i u Singapuru

Na ulicama Singapura će se do 2022. godine pojaviti autobusi bez vozača. Sve u sklopu planova poboljšanja mobilnosti u tom prenaseljenom azijskom gradu.

„Autonomna vozila znatno će poboljšati dostupnost i povezanost našeg sistema javnog prevoza, posebno za starije, porodice s malom decom i manje mobilne stanovnike“, izjavio je singapurski ministar za saobraćaj Kav Bun Van prilikom predstavljanja centra za testiranje samoupravljajućih vozila.

Autobusi bez vozača uključivaće se u promet u satima najvećih saobraćajnih gužvi, a prvobitno će biti uvedeni u tri nova prigradska naselja u sklopu pilot projekta.

Singapur je do sada uspešno sprečavao gužve kakve guše druge azijske gradove, poput Manile i Džakarte, koristeći se naknadama za korišćenje puteva i brojnim merama promovisanja javnog prevoza, te se zbog toga svrstao među najskuplje gradove u svetu za vlasnike automobila.

Oko deset lokalnih i stranih kompanija u Singapuru trenutno testira tehnologiju autonomnih vozila, a neki vodeći igrači u tom sektoru smatraju da će u Singapuru za deset godina autonomna vozila „bez ikakvog oblika ljudske intervencije“ voziti autoputevima i prometnim gradskim ulicama, kazao je ministar.

 

Autobusi bez vozača prevoze putnike u Kini

U južnom kineskom gradu Šendženu saobraćaju autobusi nove generacije koji su opremljeni naprednom tehnologijom i gradski prevoz obavljaju bez vozača.

Reč je o putničkim autobusima koji su nešto manji od klasičnih. Ovi autobusi delo su Nacionalnog centra za inženjering i transport i kompanije Shenzhen Bus Group.

Kineska novinska agencija Sinhua javlja da su četiri smart-busa uvedena na probnoj liniji u gradu poznatom po brojnim kompanijama koje se bave razvojem tehnologije.

Pametni autobusi u prvoj fazi prevoze putnike na relaciji dugoj 1,2 kilometra i zaustavljaju se na tri stanice u kvartu Futian.

Vozila su projektovana da se kreću brzinom do 30 kilometara na sat. Zaustavljaju se na planiranim stanicama i vožnju prilagođavaju uslovima na putu. Sve to im omogućava sistem senzora.

U prvoj fazi u autobusu će sedeti i vozači koji će promatrati vožnju i preuzimati komande u slučaju neke nepredviđene situacije.

Zaključak

Autobusi bez vozača u budućnosti će biti važan deo javnog prevoza u rubnim i/ili slabo naseljenim delovima grada. Nova automatizovana tehnologija poboljšaće povezanost s ostalim vidovima javnog prevoza i protok saobraćaja.

Koje je vaše mišljenje o autobusima bez vozača i da li biste se usudili voziti u njima?