Ajfelov toranj – zanimljivosti koje niste znali

2275
Ajfelov toranj

Ajfelov toranj je dobio ime po inženjeru Gistavu Ajfelu koji je predvodio tim stručnjaka tokom izgradnje. Kada je toranj sagrađen, mnogi Parižani smatrali su ga ruglom koje bi trebalo ukloniti.

Ajfelov toranj je sticajem okolnosti već dugo jedan od simbola grada i poznat je u celom svetu.

Ajfelov toranj
Ajfelov toranj

Izgrađen je 1889. godine za obeležavanje stogodišnjice od Francuske revolucije. Gradnja je trajala dve godine i dva meseca. Visok je 324 metra sa televizijskom antenom. 40 godina je bio najviša građevina na svetu dok ga 1930. godine nije pretekla krajslerova zgrada u Njujorku.

U prvom svetskom ratu je ima važnu ulogu jer je presreo mnoge neprijateljske radio komunikacije. Sam Hitler je naredio njegovo rušenje, ali je zaduženi general odbio to da uradi.

U svetu postoji preko 40 replika ovog tornja. U Tokiju se nalazi replika u vernoj veličini, mada je najpoznatija ona u Las Vegasu koja je upola manja od originala.

Ajfelov toranj – zanimljivosti koje niste znali

Ajfelov toranj
Ajfelov toranj

Toranj je oko 15 centimetara niži u zimskom periodu, a kada duva vetar pomera se do 7 cm.

PROČITAJTE: Daleka putovanja u samostalnoj režiji

Od kako je otvoren posetilo ga je oko 250 miliona ljudi. 7 miliona turista svake godine poseti Ajfelov toranj, što ga čini najposećenijim spomenikom na svetu.

Toranj se osvežava farbanjem na svakih 7 godina. Potrebno je čak 60 tona farbe, 1.500 četki i tim od 25 ljudi da obavi taj posao.

Toranj se smatra najvrednijim spomenikom evropskog kontinenta i procenjen je na 544 miliona dolara, što predstavlja petinu bruto dohotka Francuske.

Ajfelov toranj
Ajfelov toranj

Zabranjeno je fotografisanje Ajfelovog tornja noću. Dozvola za noćno slikanje se mora tražiti od Društva za komercijalnu eksploataciju Ajfelovog tornja.

S obzirom na to da se većina posetilaca odlučuje za lift, on godišnje pređe idući gore-dole oko 103.000 kilometara.A to vam je kao da je dva i po puta obišao našu planetu