Tahini namaz ili pasta od susama – RECEPT

813
Tahini

Tahini namaz je postao pravi hit! Sve je traženiji u prodavnicama zdrave hrane zbog njegovog fenomenalnog ukusa koji se uklapa sa skoro svom hranom sa vašeg uobičajenog menija. Tahini je dosta zastupljen u mediteranskoj kuhinji, ali i u azijskim zemljama. Sasvim ga je jednostavno napraviti. A pošto ima mnogo kalcijuma i proteina omiljen je kada je u pitanju veganska ili vegetarijanska ishrana.

Ovaj namaz ili pasta se dobija mlevenjem semeki susama (bele, smeđe ili crne), oljuštenih, a u Aziji se melje neoljušteno seme i konzumiraju ga poput humusa i alve.

Iako izrazito kaloričan (gotovo 600 kcal na 100 gr) tahini spada u zdravu hranu. Dobar je izvor vitamina B kompleksa, fosfora, kalcijuma, kalijuma, gvožđa, magnezijuma, ali i zdravih masnih kiselina – omega 3 i omega 6.

Tahini

Za dobar tahini namaz trebaju vam:

  1. Semenke susama – ukoliko koristite susamo seme neoljušteno, potrebno je da ga prvo potopite u vodu, pa izdrobite da bi ste se rešili ljuski. Takve semenke potpite u vodu, da ljuske potonu, pa je lako napraviti selekciju. Ako koristite oljuštene semenke, pečete ih i meljete, od čega dobijete pastu.
  2. Maslinovo ulje – obično 2 kašike ulja idu na jednu ili pola šolje semenki. U zavisnosti od toga koliko gustu smesu želite.

Lagano prepržite semenke, desetak minuta, mešajući stalno. Pazite, jer mogu lako da zagore. Kada se prohlade ubacite ih u blender sa maslinovim uljem i miksajte dok ne dobijete pastu željene gustine (možete dodavati još maslinovog ulja po želji.) I to je to. Imate svoj tahini namaz.

Tahini možete kombinovati i sa drugim namirnicama da mu obogatite ukus. Prilikom miksanja dodajte i, recimo, sok od limuna i malo morske soli, belog luka, ali i kakaa, vanile, čokolade…

Tahini

Tahini namaz se obično maže na hleb. Sličan je namaz kao humus od leblebije ili puter od kikirikija ali mnogo zdraviji.

Ako kupujete tahini možete primetiti izdvojen providni deo na vrhu (ulje), a donji deo je gust (kao talog). To nije ništa čudno i ne znači daj epokvaren proizvod. Istina u prodavnici tahini stoji na rafovima, ali kod kuće kada ga otvorite, držite ga u frižideru, jer može da se užegne.