World Music Fest Zeman u Novom Pazaru

835
World Music Fest Zeman

World Music Fest Zeman, festival koji neguje muziku nastalu mešanjem savremenih muzičkih pravaca s tradicionalnom muzikom. Biće održan od 9. do 11. avgusta u Gradskom parku Novog Pazara.

Reč je o međunarodnom festivalu, koji je posledica traganja za kvalitetnom muzičkom manifestacijom za interpretatore sevdaha odnosno festivalom s novijim muzičkim sadržajima koji će prevazići lokalni karakter.

Festival će se održati na prostoru kod kule motrilje u Gradskom parku. Pokrovitelji festivala su Grad Novi Pazar i Kulturni centar. Očekivanja su da će World music fest “Zeman” biti jedan od boljih u regionu.

Program – World Music Fest Zeman

Prve noći festivala nastupiće sastav Sevdah duende iz Sarajeva. Publika će imati priliku da uživa u magičnim zvucima fuzije tradicionalne bosanske sevdalinke i flamenka.

Druge noći festivala biće održano takmičarsko veče na kom će nastupiti osam najboljih izvođača odabranih konkursom uz pratnju revijalnog orkestra festivala. Najbolji takmičari će dobiti vredne novčane nagrade kao i profesionalni audio/video snimak nastupa.

Treće noći festival će ugostiti mladog, talentiranog Jusufa Brkića, afirmisanog interpretatora sevdalinke uz pratnju na sazu, te trio “Rahat” iz Beograda, koji neguje tradicionalnu osmansku muziku.

U sklopu festivala biće održane i dve muzičke radionice. Na radionicama će se ostvariti saradnja između mladih talenata i već afirmisanih umetnika i stručnjaka iz oblasti muzike. Učesnici radionica ima1će priliku da steknu nove veštine koje će im dalje pomoći u profesionalnom radu.

Festival Zeman zasniva svoj koncept na promociji istrajnog autorskog rada, originalnog izraza i snažnog izvođačkog potencijala.

Takmičari prvog World Music Festa Zeman

Za takmičarski deo prvog World Music festivala “Zeman” prijavilo se 25 kandidata od kojih je odabrano osam finalista, rekao je umetnički direktor ove manifestacije Mirza Redžepagić.

“Broj prijava kao i mesta odakle su one pristizale bilo je veliko iznenađenje za nas jer imamo kandidate iz Hrvatske, Makedonije, Slovenije, Bosne i Srbije. Nadamo se da ćemo za par godina moći da dovodimo i umetnike iz celog sveta i našoj publici pružimo jedinstvene koncerte tradicionalne muzike”, rekao je Redžepagić.

Pesma koju kandidat prijavljuje mora biti isključivo iz domena tradicionalne muzike ili muzike napisane u maniru sevdaha.

Troje najboljih će, osim prilike da nastupe na festivalu, uz pratnju revijalnog festivalskog orkestra, dobiti i vredne novčane nagrade:

I mesto – 500 €
II mesto – 300 €
III mesto – 150 €