Vinarija Braća Rajković

1459
Vinarija Braća Rajković

Vinarija Braća Rajković se nalazi u srpskoj Burgundiji – Župi Aleksandrovačkoj. Porodica Rajković već skoro tri veka proizvodi dobro vino od grožđa sa svojih vinograda. Porodično predanje kaže da su u starom vinogradu rasli čokoti prečnika tri metra, a neki od njih preživeli su veliku pošast filokseru koja je u XIX veku uništila vinograde u čitavoj Evropi, pa i u Srbiji.

Župu zovu srpskom Burgundijom upravo zbog velike sličnosti geoklimatskih parametara sa najpoznatijom francuskom vinskom pokrajinom. Na listovima vinove loze uvek ima jutarnje rose, vetar pirka sa okolnih planina, a zemljište je sastavljeno od peska koji se zove šočar i odlično drži vlagu.

Vinarija Braća Rajković
Vinarija Braća Rajković

Porodica Rajković je nosilac jedne od najstarijih priznanja za vino u Srbiji, jer je Miloš Rajković primio Pohvalnicu kralja Aleksandra I Karađorđevica 1933. godine za vino od autohtone župske sorte grožđa Rskavac, od koje se danas pravi nadaleko čuveno vino Prince.

U čast ovog jubileja, nastalo je vino pod nazivom „33“, kao jedno od najskupljih vina Srbije, koje je 2013. nagradjeno bronzanom medaljom na Londonskom Decanter World Wine Awards vinskom takmičenju, kao prvo vino iz Srbije u premium cenovnoj kategoriji ikada nagrađeno medaljom na ovom najprestižnijem svetskom ocenjivanju.

Od 2010. godine, vinarija Braća Rajković je proglašena dvorskim liferantom kraljevske kuće Karadjordjević, te se na srpskom dvoru ponovo piju najbolja srpska vina.

Vinarija Braća Rajković
Vinarija Braća Rajković

Kako sam naziv kaže, vinariju vode braća Rajković, Miodrag i Dragomir. Miodrag je advokat u Beogradu, ali radi i na marketingu i komercijali vinarije, dok je Dragomir, po struci profesor geografije, zadužen za proizvodnju vina u podrumu u dvorištu porodične kuće u Zleginju.

Nova dostignuća u enologiji najbolje se ogledaju u liniji vina pod imenom ‘Sofia’. Sofia tamjanika, Sofia Rose od Pinot Noira, namenski sadjene kombinacije 4 klona, i Sofia Cuvee od Merloa, C. Sauvignona i C. franca predstavljaju moderna stremljenja Župskih vinara u svetu dinamične i uvek nove enologije.

Vinarija Braća Rajković
Vinarija Braća Rajković

Proces prerade odvojen je u posebnu prostoriju u kojoj se odvija primarna prerada, to jest fermentacija. Posle stabilizacije u tankovima od prohroma, u zavisnosti od sorte grožđa, vino se odlaže u barik burad, gde odležava do izbacivanja na tržište, što traje najmanje dve godine, koliko je potrebno da vina iz Vinarije Braća Rajković dobiju kvalitet koji po svom potencijalu zaslužuju.

Vinarija Braća Rajković – Vina

33

33 je premium brend vinarije. Radi se o probirnoj berbi.

Vino izrazite snage, na ukusu potentno, suptilno, sa aromama ogrozda i divlje kupine, duvana, zrna kafe. Izrazito kompleksna aroma hrasta, začina i minerala.

Slaže se izvrsno uz roštilj mesa, džigericu, bifteke, junetinu, crvene sosove i crnu čokoladu.

Služiti na sobnoj temperaturi. Preporučeno dekantiranje.


Prince

Prince vino je proizvedeno od autohtone srpske sorte groždja rskavac, poznatije kao prokupac. Rskavac je autohtoni župski naziv za groždje koje, dok se jede, pod zubima „rska“. Tamno rubin crvene boje. Aroma je naglašena i veoma prijatna, izrazito kompleksna, preovlađuju arome suve šljive i vanile, nijanse duvana i prezrelih crnih ribizli. Osamnaest meseci u barik buretu, kombinacija srpskog i francuskog hrasta.

Jedno od najprepoznatljivijih i najreprezentativnijih vina Srbije. Proizvedeno iz vinograda starih više od 80 godina. Predstavlja, sasvim sigurno, najautentičnije vino iz Župskog vinogorja.


Dina Barrique

Najromantičnije od svih vina, gotovo čulnih aroma, ponekad skoro slatkasto, snažno kao ljubav i duboko kao poezija. Izuzetne boje prezrelih višanja, sa mekim odsjajem i nijansama purpura.

Na ukusu daje arome svežeg crvenog voća i začinskih tonova, a hrastovina dodaje dah vanile, čokolade i kokosa. Punog, nežnog i zaokruženog ukusa, sa uravnoteženim i svežim voćnim kiselinama, duge i prijatne završnice. Pinot Noir u svom najboljem izdanju.

 


Opium

Vranac, prokupac i začinka definitivno čine srpsku trilogiju vinarstva. To su tri sorte od kojih svaka nosi svoj izražen karakter, ovde složene u jednoj vrhunskoj harmoničnoj kupaži. Vino koje odiše izuzetnom snagom i punoćom, sa kompleksnim aromama crvenog bobičastog voća i voćnih džemova, cimeta, čokolade, začinskih trava i hrasta.

Čvrste i prijatne taninske strukture koja daje bogatstvo i oštrinu, ali i vino tananih, punih i zaokruženih nota. Sa dugom i jako blagom završnicom.

 

 


Sofia cuvee

Sofia cuvee je kupaža merlota, cabernet sauvignona i cabernet franca. Izrazito pitko, snažno, mekih i baršunastih tanina, sa nijansama crne čokolade i listova duvana, kupine i zrele borovnice. Odležavalo 12 meseci u barik buretu.

Odlično uz sve vrste mesa, grilovano i pečeno crveno meso. Idealno uz: pršutu, rižoto sa parmezanom, hladnu prasetinu, jagnjetinu, zrele sireve.

Služiti na temperaturi 16-18°C

 


Sofia rose

Ovaj Rose od Pinot Noir-a, za razliku od mnogih drugih, odaje sve specifičnosti vinograda iz koga dolazi.

Suv, voćan i prijatnih kiselina. Sa kompleksnim i prijatnim aromama višanja, nara, kupine, letnjih trava, kima i sveže jagode u završnici.

Daje sve ono što očekujete od dobrog Rose-a: komplementaran je sa najrazličitijom hranom.

 


Sofia tamjanika

Karakterističnog mirisa egzotičnog voća, meda, zove, kajsije i dinje.

Na ukusu puno, sveže, svilenkasto i zaokruženo, izrazito prijatnih kiselina koje se odlično slažu uz različitu hranu.

Služiti uz bela mesa, ribu, morske plodove, deserte, sveže voće i dobro društvo.

Služiti na temperaturi 9 – 11°C.

 


Vinarija Braća Rajković – Vinske ture

Vino najbolje prija tamo gde je nastalo, stoga se vinarija potrudila da uredi jedan prijatni kutak za sve putnike namernike i ljubitelje vina koji dolaze u Župu.

Moderna degustaciona sala može da primi 40 posetilaca. Posete je moguće organizovati svakodnevno uz prethodnu najavu. Do podruma je veoma lako doći, jer se vinarija nalazi na ’Vinskom putu Župa’ i putokazi vas vode od Kruševca do samog podruma.

Pored degustacije svih vina (Prince, Opium, Dina barrique, Sofia rose, Sofia tamjanika, Sofia cuvee) i obilaska vinograda uz prisustvo vlasnika vinarije, moguće je organizovanje i tematskih večeri, predavanja ili jednostavno prijatnog druženja uz prijatelje u ambijentu koji odlikuje ljubav i predanost vinu i vinarstvu. U neposrednoj blizini vinarije, na obali Ćelijskog jezera, postoji mogućnost prenoćišta za posetioce vinarije.

U ponudi su ture:

  • razgledanje vinograda i degustacija svih vina
  • razgledanje vinograda i degustacija svih vina uz srpsku zakusku
  • razgledanje vinograda i degustacija svih vina uz pun obrok (zdravica uz domaće rakije, zakuska, jedno ili više glavnih jela domaće kuhinje uz poseban osvrt na kulinarske specijalitete Župskog kraja, deserti).

Ture je moguće organizovati svakodnevno uz prethodnu najavu i dogovor na broj telefona 064/29-09-741 (Dragomir Rajković)