Treći Festival sira i kačkavlja u Pirotu

1488
Treći Festival sira

Treći Festival sira i kačkavalja u Pirotu biće organizovan 1. septembra. Na prostoru srednjevekovne tvrđave Momčilov grad u donjem gradu u Pirotu.

U organizaciji Turističke organizacije Pirot i Mlekarske škole, a pod pokroviteljstvom Grada Pirota na prostoru srednjovekovne tvrđave Momčilov grad 1. septembra u Pirotu će se održati treći Festival sira i kačkavalja.

Zavod za intelektualnu svojinu iz Beograda doneo rešenje o zaštiti imena geografskog porekla pirotskog kačkavalja od kravljeg mleka 2013. godine. Ovo je posle ćilima, drugi proizvod iz Pirota sa zaštićenim geografskim poreklom. Mlekarska škola “Dr Obren Pejić“ u Pirotu je prošle godine postala prvi ovlašćeni korisnik oznake geografskog porekla pirotskog kačkavalja od kravljeg mleka.

Treći Festival sira i kačkavalja u Pirotu je izložbeno-prodajnog karaktera, a biće otvoren od 10 do 18 sati.

Učestvovaćdvadesetak izlagača, uglavnom iz Pirota i Pirotskog okruga. Posetioci će imati prilku da probaju različite vrste sireva i kačkavalja i druge tradicionalne specijalitete.

Reč organizatora

„Cilj nam je da pored pirotskog ćilima i peglane kobasice, promovišemo još jedan naš brend sa zaštićenom oznakom geografskog porekla imena. Ujedno promovišemo i naše turističke potencijale i gastro-turističku ponudu“, kaže direktor Turističke organizacije Pirot Bratislav Zlatkov.

Ova manifestacija prošle godine izazvala je veliko interesovanje. Posetioci će moći da probaju različite vrste sireva kao i tradicionalne specijalitete pirotskog kraja i Stare planine. Poput pirotskog kačkavalja, đubeka, belmuža. A vrhunski majstori Mlekarske škole demonstriraće kako izgleda proces proizvodnje pirostkog kačkavalja po tradicionalnoj recepturi.

Treći Festival sira

“Festival sira i kačkavalja – Pirot 2018” će ove godine, po rečima direktora Turističke organizacije Bratislava Zlatkova, okupiti dvadesetak proizvođača sira i kačkavalja, uglavnom iz Pirotskog okruga, ail i ostalih delova Srbije.

„Primarni cilj je promocija još jednog našeg brenda, proizvoda sa zaštićenim geografskim poreklom imena. Prednost imaju proizvođači iz Pirota i okruga, uz naravno goste iz Srbije koji žele da predstave svoje proizvode“ – najavljuje Zlatkov.

Pored degustacije različitih sireva i kačkavalja, kao i vina, posetioci će imati priliku da probaju i specijalitete kao što su đubek i svrljiški belmuž, te specijalitete srednjevekovne trpeze, kao i da prate demonstraciju izrade i spravljenja proizvoda.