Svetski dan muzike 2018 u Beogradu

Svetski dan muzike, Fête de la Musique, je obeležen prvi put 1982. godine, a idejni tvorac ove manifestacije je Ministarstvo za kulturu Republike Francuske.

U četvrtak, 21. juna 2018. godine biće obeležen Svetski dan muzike, a u Beogradu, ovaj praznik biće obeležen brojnim koncertima raznih žanrova i različitih muzičkih stilova.

Tradicionalno, ova manifestacija se održava na prvi dan leta, koji ima simbolično značenje kao najduži dan u godini, brojnim koncertima koje izvode podjednako i profesionalni muzičari, kao i muzičari amateri, a manifestacija se održava pod otvorenim nebom. Kod nas, manifestacija se održava na nekoliko lokacija u prestonici.

 

Etnografski muzej,  12.00 časova

Koncert u Etnografskom muzeju biće posvećen tradicionalnim narodnim instrumentima, a od izvođača će nastupiti brojni narodni svirači i pevači iz svih krajeva Srbije. Posetioci će moći da čuju gusle, duduk, rikalo, svirale, dvogrle svirale, diple, goč, gajde i glas.

Kao specijalni gost, nastupiće Slobodan Trkulja.

Plato ispred KCB-a, 18.00

Svetski dan muzike biće obeležen i u centru grada. Ansambl Banda saksofonista pridružiće se slavlju izvodeći koncert kod fontana ispred Kulturnog centra Beograda.

Ansambl Banda saksofonista čine učenici Osnovne i Srednje muzičke škole „Josip Slavenski“ – Antonela Ilijić, Lazar Đorđević, Katarina Tolić, Mateja Blažić i Lazar Đurić.

Sastav je okupljen sa ciljem da mladi izvođači steknu iskustvo kamernog muziciranja. Ističu se njihovi nastupi na manifestacijama na otvorenom, koji doprinose popularizaciji instrumenta među širokom publikom.

Ovoga puta će nastupiti pod vođstvom saksofoniste profesora Milana Savića i izvešće nam popularnu muziku u aranžmanu za ansambl saksofona.

Italijanski institut, 18.00 časova

Italijanski institut za kulturu, koji se nalazi u ulivi Kneza Miloša 56, predstaviće veče karaoka na kom će učestvovati profesori i polaznici kurseva italijanskog jezika i kulture u Institutu.

Legat Petra Lubarde, 20.00 časova

Ovaj koncert deo je programa za učesnike Foruma Kreativne Evrope, koji se održava od 20. do 22. juna u Beogradu, na kome će nastupiti Anđela Mađarov na harfi, Ivona Nedevu na flauti, Vuk Ovaskainen na čelu i rok gitarista Bojan Ivanovski Joby.

 

Svetski dan muzike 2018 na ostalim lokacijama u gradu

U Galeriji SANU, u Knez Mihailoj, pijanista Nikola Zaringer održaće besplatan koncert, a na programu izvođenja biće dela Baha i Buzonija, Hajdna, Šopena i Šuberta.

U CZKD-u (Birčaninova 21; 19.00) na programu je koncert „Al Qalifa Caravan“ na kom nastupaju muzičari iz sedam arapskih zemalja. Cena ulaznice je 500 RSD.

Plato Milana Mladenovića biće mesto izvođenja serijala „Koncerti na Zidiću“ koje će izvesti Turisti, hard-pop bend iz Beograda.

Džez bend Qzama Quartet nastupiće na teniskim terenima Partizana na Kalemegdanu, bend koji je već neko vreme izuzetno popularan kod beogradske publike.

Beogradska sinagoga

Biće mesto održavanja Ethno Fusion Festa koji 9. godinu zaredom predstavlja autentičnu muziku iz različitih krajeva sveta.

Germán López y Antonio Toledo (Španija) Canela y Limón – Muzika Kanarskih ostrva
Duo koji čine timplista sa Kanarskih ostrva Herman Lopes i gitarista Antonio Toledo predstavlja savršen muzički spoj. Dva instrumenta oživljavaju autentičnost muzike sa Kanarskih ostrva sa neočekivanim uticajima. Improvizacija i interakcija između ovih muzičara čine koncert jedinstvenim iskustvom. Nakon nastupa na festivalu Vomeks u Santjagu de Komposteli 2014. i potom 2015. u Budimpešti, počinje međunarodna karijera ovog jedinstvenog dua sa koncertima u Poljskoj, Kanadi, SAD, Portugalu, Češkoj i Nemačkoj, a sada i u Srbiji, gde gostuju na inicijativu Instituta Servantes.

Havay Viktoria & Fakutya (Mađarska) – Muzika Čango-Mađara iz regije Moldove u Rumuniji
Ansambl Fakutja iz Budimpešte formiran je sa ciljem da izvodi očaravajuće igre i muziku Čango-Mađara iz regije Moldove u Rumuniji. Čango-Mađari žive severozapadno od Crnog mora, duž reka Siret, Prut i Tazlo. Zbog izolovanosti, Čango-Mađari iz Moldove očuvali su veoma arhaičnu mađarsku duhovnu kulturu. Njihov dijalekat je verzija srednjovekovnog mađarskog jezika. Narodni instrumenti Čango-Mađara iz Moldove su: frule, kaval,violina, kobza (vrsta laute) i čangoski tapan. Čango muzički svet interpretiraju Viktória Havay (vokal), Dániel Bolya (flauta, kaval), Csaba Barsi (ples), Irén Fekete (violina), Sándor Kis (bas gitara, perkusije), Zsuzsanna Kovács (ples), Ferenc Kudász (koboz), Zoltán Székely (flauta, kaval, saksofon) i Márton Walch (tapan, bubnjevi, drombulja).

PROČITAJTE: FESTIVAL VIDI SRBIJU NA TRGU REPUBLIKE

Kombank dvorana

U Kombank dvorani na Trgu Nikole Pašića Simfonijski orkestar i Hor RTS izvodiće najpoznatiju muziku iz crtanih filmova. Poslednji koncert iz ciklusa „Vatromet“ biće u znaku muzike iz crtanih filmova. „Sviramo crtaće“ naziv je koncerta na kome će biti izvedene poznate muzičke numere iz svetskih hitova animirane filmske produkcije, kojoj su poseban pečat dali crtani filmovi iz čuvenog studija Volta Diznija.

Za završnicu sezone Simfonijski orkestar, maestro Bojan Suđić i gosti odabrali su numere iz „Zaleđenog kraljevstva“, „Male sirene“, „Knjige o džungli“, kao i poznate odlomke iz drugih crtanih filmova. Cene ulaznica su 1.500, 1.700 i 2.000 RSD.

Beogradska filharmonija će prvi put održati Dirigentski forum, majstorski kurs za dirigente mlađe generacije. 21. juna mladi dirigenti će predvoditi Beogradsku filharmoniju u izvođenju Prelida i Ljubavne smrti iz Vagnerove opere Tristan i Izolda, zajedno sa sopranom Emilijom Njutn, Ristićevu Simfoniju br. 2, Mocartovu Prašku simfoniju i Ravelov Valcer. Adresa je: Studentski trg 11.

U Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić“ 21. juna počinju 50. Kalemegdanski sutoni. Od 18.30 Tim za muzičku edukaciju dece održaće interaktivnu muzičku predstavu za decu. Od 20.00 nastupaju studenti Fakulteta umetnosti iz Niša (katedra za solo pevanje).

Ateljeu 212 će biti mesto gde će nastupiti Kanda, Kodža i Nebojša.

Nadomak Beograda, na Sceni Kulturnog centra Pančeva, u četvrtak, 21. juna od 20.00. Biće premijerno promovisan novi album „Flow Vertical“ najpoznatije srpske džez saksofonistkinje Jasne Jovićević.

Related Stories

Najnoviji članci

Alpbah – božanstveno tirolsko selo

Alpbah je savršeni primer božanstvenog tirolskog sela. Leti je mesto predivno za planinarenje, a...

Porodično letovanje – Priprema automobila i sve što treba...

Porodično letovanje zvuči divno, ali ako na njega putujete kolima, put do njega može...

Stavros – Vazdušna banja Grčke

Stavros još jedno u nizu popularnih grčkih letovališta i idealan je za one koji...

Ostrva Grčke koja će vas oduševiti svojom lepotom

Ostrva Grčke koja će vas oduševiti svojom lepotom - Stiže leto i misli većine...

Najpopularnije vinske ture u Crnoj Gori

Najpopularnije vinske ture u Crnoj Gori - Sa prepoznatljivim sortama grožđa, sve više kvalitetnih...

Na šta obratiti pažnju kada tražite smeštaj sa decom

Putovanja sa decom su često zahtevna, jer destinaciju, smeštaj i aktivnosti treba da prilagodite...

Popularne kategorije