Salaš 84 – Miriše na tradiciju

Related Articles

Salaš 84 – to je jedino mesto u čitavoj Panonskoj niziji s kojeg pogled puca na čistu ravnicu. Sve je apsolutno ravno, bez drveta ili žbuna, sve do tornjeva crkava koji se naziru na horizontu.

U raznim predelima je ostalo nešto više od stotinu salaša, a za boravak turista je uređeno 25. To su oaze mira u kojima urbani čovek odmarajući se uživa u domaćoj hrani i piću i zvuk lokalnih tamburaša. U rekonstrukciju  salaša je uloženo mnogo umeća kako bi se očuvao autentičan ambijent, a turistima ponudio potrebni komfor. Salaš 84 se nalazi na 8,5 km od auto puta E-75, između Novog Sada i Zrenjanina, u blizini Kaća.

Salaš neguje tradiciju Vojvođanske ravnice staru 300 godina. Svi objekti na salašu: staje, ambari, bunari, pomoćni objekti, glavna i gostinjska kuća su obnovljeni u stilu starih vremena i običaja. Spokojan i miran, uvek na istom mestu, prošao je sve ratove, revolucije i promene kakve su se samo mogle dogoditi na liniji razgraničenja Evrope i Otomanske imperije, na samoj ivici Balkanskog poluostrva.

Ne postoji na svetu ništa kao što je Salaš 84

Salaš-84

Salaš 84 – specijaliteti

Ako je modre talase Panonskog mora zamenilo žuto klasje žita, 
onda su salaši ostrva u ravnici, čardaci ni na nebu ni na zemlji - panonske "Nojeve barke"

Hrana je jedinstven doživljaj na Salašu 84. Pripremaju je kuvari koji tajne vojvođanske kuhinje uče s kolena na koleno, generacijama. Hrana se gotovi u glinenim posudama, kao i pre dvesta godina, a peče u velikim originalnim pećima koje su sačuvane kroz istoriju.

Posetioci salaša mogu očekivati tradicionalnu vojvođansku kuhinju i specijalitete spremljene na autentičan način, odlična domaća vina i posebne rakije.  Odmor i pecanje na jezeru, obilazak salaša kao etno-kuće i upoznavanje s načinom života Vojvođana kroz vekove, jahanje, odbojka na pesku, badmington, veslanje, kupanje u izuzetno čistoj vodi jezera. Možete birati između edukativnog, rekreativnog, gastronomskog, potrošačkog i etno turizma.

Salaš-84

Gde spavati?

U jednom od tri apartmana u posebnoj gostinskoj kući koja je napravljena od prirodnih materijala. Tradicionalno i komforno uređene sobe greju se kaljevim pećima. Svaka soba ima svoju garažu za automobil.

PROČITAJTE: CRKVE I MANASTIRI NA ZLATIBORU

Na Salašu 84 sve miriše na tradiciju

Salaš 84 je primamljivo i autentično vojvođansko mesto, jedinstveno po svojoj istoriji i ambijentu. Kreativnost uložena u ovaj salaš pružiće turistima neponovljivo i krajnje specifično iskustvo. Otkako je otvoren za posetioce, Salaš 84 neprekidno dobija najviša priznanja, proglašen je za Savršeno mesto na Koridoru 10 u našoj zemlji, na konkursu CHF International Serbia.

Salaš ima prelepo jezero sa kaskadnim vodopadima, prošarano ostrvcima i mostovima. Svuda su mirisi lipe i bagrema. Izvučeni iz vreve putovanja, žurbe i trke sa vremenom, turisti će se odjednom naći u oazi koja će im nahraniti sva čula, povratiti snagu i spokoj.

Pored svega ovoga salaš Vam nudi ambijent koji nikada nećete zaboraviti. Prostor oko salaša uređen je tako da pruža deci slobodu igranja i druženja, a roditeljima potrebnu tišinu i mir kojih nema u bučnim gradovima.

Salaš 84 je savršeno mesto kakvo je Novom Sadu i Vojvodini nedostajalo….

 

More on this topic

Comments

Advertismentspot_img

Popular stories