Putovanja zbližavaju porodicu by TAMAMA

738
Putovanja zbližavaju porodicu

Putovanja zbližavaju porodicu by TAMAMA – Mi smo šestočlana porodica. I volimo da putujemo po Srbiji.

Često putujemo sa decom. I još češće nas pitaju kako se usuđujemo tako često da idemo na put sa četvoro dece. Ja njih pitam zbog čega treba „da se usudimo“? Zbog čega se oko putovanja sa decom pravi bauk?

Putovanja zbližavaju porodicu – Avanture jedne porodice sa mnogo male dece

 

Putovanja zbližavaju porodicu

Predrasude

Kod nas generalno još uvek vlada mišljenje da malo dete ne treba često pomerati iz „domaće“ atmosfere, odnosno, očekuje se da beba burno reaguje na promenu sredine. Iz mog iskustva mogu da kažem da mnogo više mi reagujemo da promenu njihove sredine nego one same. Onda imamo onu grupu ljudi koja bi želela da putuje ali im putovanje sa malom decom predstavlja veliku komplikaciju.

Ne razumem zbog čega, jer tu nema ničeg komplikovanog. Naprotiv, deca koje već imaju interakciju sa okolinom vole da vide nešto novo, da istražuju, da im dani budu aktivni i uzbudljivi. Ne treba da gledamo decu kao prepreku ili leva smetala, već da ih uklopimo u sve sfere našeg života. Ako su putovanja jedna od tih sfera i deca treba i uglavnom će vrlo rado da budu deo njih.

Kratko i slatko

Mi uglavnom idemo na kraća putovanja po Srbiji. Jer smatramo da i u našoj zemlji itekako ima šta da se vidi. Takođe, želimo da približimo deci zemlju u kojoj žive.

Mnogi će reći da to nema nikakve poente jer se deca toga neće sećati. Da, možda se neće jasno sećati pojedinosti sa svakog putovanja, ali svi ti osećaji ostaju urezani u njihovoj podsvesti. I mislim da ako se ta putovanja periodično ponavljaju, neke uspomene će ipak ostati. Ćerka koja sada puni tri godine pamti svako dosadašnje putovanje. Ne po imenima svih mesta, ali pamti po tome da je na primer tamo jahala konja ili je isprskao vodopad ili se vozila brodićem. I sve te priče imaju nešto zajedničko – uživala je.

Putovanja zbližavaju porodicu

Bez velike filozofije

Pošto su navikla da često putuju, naša deca dobro podnose put. Nema tu neke velike filozofije. Pripremimo nešto hrane za usput, vodu, igračke i pustimo pesmice u kolima i put prođe bez većih problema. Po potrebi pravimo uglavnom kraće pauze, jer svi jedva čekamo da stignemo na konačnu destinaciju. Promena sredine ne utiče loše na njih. Čak ni na bebu. Svaki dan nam je pun akcije i, kako moj muž voli da kaže, nijedan naš odmor zapravo nije odmor, jer smo kao na pokretnoj traci – želimo što više toga da vidimo i obiđemo. Ali sama ta promena sredine prija. Uzbuđenje koje se javlja kada otkrivate neko novo mesta, kada se upoznajete sa svim tim prirodnim lepotama je neprocenjiva.

Putovanja zbližavaju porodicu

U današnje vreme svi smo se nekako otuđili. Zato je putovanje sjajna stvar. Ono može ponovo da zbliži porodicu, da nas usmeri ponovo jedne na druge, bez pritisaka sa posla ili neke druge strane koje imamo svakodnevno. Takođe, na putovanjima približavamo decu prirodi, omogućavamo im da istražuju, da vide i otkriju nešto novo, a to veoma povoljno utiče na razvoj dečijeg mozga u najranijem uzrastu.

Putovanja zbližavaju porodicu

Sada kada sam vam navela zašto mi putujemo sa decom i zašto generalno mislim da treba putovati sa decom, rećiću vam nekoliko stvari koje nama olakšavaju to putovanje.

Saveti za lakše putovanje

Za destinaciju uvek biramo mesto sa mnogo prirodnih lepota – da ima šta da se vidi, da ima deca gde da se istrče, da se igraju i zabavljaju. Po celi dan provedeno napolju u raznim aktivnostima i samim tim nema problema oko obroka, a ni oko spavanja – jedu dobro i uspavaju se rano.

Za smeštaj uvek najradije biramo apartman. Jer čak i kada imano pansionsku hranu, dešava se da oni ne žele to da jede (retko, ali dešavalo se), tako da mi je najlakše kada imam uslova da im sama spremim neki obrok koji vole, a koji mi ne oduzima mnogo vremena. Jer, kakav je to odmor ako provedem pola dana uz šporet?

Za decu spakujem po dve presvlake dnevno. Nosim i kućnu apoteku, mada, na svu sreću, uglavnom nam ne zatreba. Tempo putovanja prilagođavamo deci. Ako su recimo preumorni, odložimo neki obilazak. Ili ako vidimo da im neko mesto nije interesantno, menjamo lokaciju. Uvek putujemo automobilom, jer iapk sa ovoliko dece ne mogu da zamislim nikako drugačije.

Odmor sa i bez dece

Svakako da odmor sa decom dobija potpuno drugo značenje u odnosu na odmor pre dece. Za nas odmor predstavlja vreme kada smo zajedno, kada učimo nešto novo i stvaramo najlepše uspomene, kada naučimo nešto jedni o drugima, kada se još više približimo jedni drugima, vreme za nas – kada ceo svet stane i kada ništa drugo ne postoji osim bas koji šetamo uz reku Godinu, jašemo konje na Ergeli Kelebija, šetamo tarskim šumama, otkrivamo većini turista nepoznate delove Zlatibora…

Leto 2019

Ovog leta kod nas će sve biti u znaku putovanja i neizmerno se radujemo svakom koje nam predstoji. Želimo da podstaknemo i druge roditelje da putuju sa malom decom, jer je to predivno iskustvo za celu porodicu. Želimo da napravimo i projekat obilaska Srbije kamperom. Trenutno smo u fazi prikupljanja sredstava. Želimo da sa decom proživimo svaki dan punim plućima, a putovanja su nešto što nam sve to omogućava?

I, da li ste već spremili kofere da krenete u neku avanturu sa svojom porodicom?