Pivzdarija iz Beograda

1034
Pivzdarija

Pivzdarija je mikro pivara iz Beograda koja se bavi proizvodnjom najkvalitetnijeg zanatskog ‘craft’ piva, pravljenog po tradicionalnoj recepturi,
koristeći vrhunske sastojke, i to sve bez trunke aditiva, konzervansa, veštačkih boja i ostalih pomagala.

Dva drugara, Marko i Petar, nakon godina izlazaka i pijanstava su rešili da stanu na put bolnim glavoboljama i mamurlucima koji su poznati mnogima nakon lepo provedenih noćnih izlazaka.

Nakon što su otkrili “kraft piva” koja ne sadrže aditive, konzervanse i veštačke boje, primetili su da mamurluka gotovo da i nema, dok je ukus samog piva mnogo bolji.

U odnosu na industrijska, zanatski proizvedena piva sadrže više hmelja. Piva su manje gazirana, gorča su, imaju veći procenat alkohola i nisu pasterizovana jer je hmelj prirodni konzervans.

Pivzdarija
Pivzdarija

Jedina mana ovih piva je njihova ne tako mala cena. To je još jedan razlog zašto su se udružili sa još dva tehnologa  i odlučili da prave svoje domaće kraft pivo.

Proizvodnja je počela 2014. godine i uz mnogo truda i volje razvili su svoju recepturu i proces fermentacije. Dobili su vrhunske rezultate i veoma kvalitetno pivo.

Domaća kraft piva su specifična baš po tim raznim ukusima jer je moguće dodati razno voće tokom fermentacije i samim tim dobiti pivo ukusa po želji. Sada, posle više godina iskustva, raspolažu sa mnoštvom sopstvenih recepata za pravljenje piva najboljeg kvaliteta koje su do tančina usavršili.

Pivzdarija
Pivzdarija

Crven Ban

Vuk Karadžić je još tokom rada na svom životnom delu skupljao i razne „bezobrazne“ narodne pesme i uzrečice, koje su tek mnogo kasnije objavljene. U tu čast je skuvano ovo zanimljivo crveno pivo, prodornog mirisa na hmelj i istančano sladnog ukusa koje je dobijeno od karamelnih sladova. Iako ima prosečnu količinu alkohola, te se može piti samostalno, odličan je dodatak jelima, pogotovo onim začinjenim.

Stil: Amber Ale
ALC: 5.5%

Pivzdarija
Pivzdarija

Crni Petar

Crni Petar je jako pivo, robusno, punog tela i mirisno. Da bi postigli ovo nisu koristili ni boje ni pojačivače ukusa već samo prirodne sastojke vrhunskog kvaliteta. Jedan jako smeo odnos svetlog i crnog slada, kao i dobar evropski hmelj.

U ukusu je na početku jako izražena pržena nota slična kafi koja se zatim gubi u obilju voćnih i travnatih aroma od hmelja i kvasca. Sve je to zapakovano u crnu tečnost ispod jake braonkaste pene. Ali nemojte se zavarati, ovo pivo krije i više alkohola ispod te zbrke ukusa te se neoprezan čovek može lako napiti.

Stil: Porter
ALC: 6.1%

Pivzdarija
Pivzdarija

Pivonirka

Ovo svetlo pivo se lako pamti a još lakše pije. Proizvedeno od skladne kombinacije sladova i hmelja ovaj napitak je izuzetno laganog tela i prijatnog mirisa, dok mu kvasac gornjeg vrenja daje blagi voćni šmek.

Pošto je pivo nefiltrirano i nepasterizovano trude se da ga služe što svežije kako biste uživali u svim čarima jednog uistinu živog piva. Prijatna gorčina i umerena količina alkohola učiniće da se ovom pivu vraćate iznova i iznova, naročito u letnjim danima, a neretko i da preterate u njegovom ispijanju.

Stil: APA (American Pale Ale)
ALC: 5.5%

Pivzdarija

Pivzdarija Pab

Pivzdarija Pab (ex City Pub) je pab u srcu Beograda, uređen nalik na američke pabove, u kojima se najviše toče pivo i viski. Akcenat je na zanatskim, kraft pivima koja dolaze iz ove pivare.

U pabu je uvek fenomenalna atmosfera koja se danima prepričava. Žive rok svirke, turniri u pikadu, karaoke, pab kvizovi i neograničeno uživanje u vrućim kokicama, direktno sa aparata. Ovo je samo deo ponude koju će uskoro obogatiti školom kraft pivarstva i predstavljanjem najpoznatijih kućnih pivara.

Pivzdarija

Zanatska proizvodnja piva u Srbiji

Ukupna proizvedena količina zanatskog piva u Srbiji za proteklih godinu dana porasla je oko 150 %, što ju je stavilo na spisak pet najperspektivnijih biznisa.

Kod nas je registrovano više od 20 malih pivara. Najviše u Beogradu i okolini. Ima ih u Novom Sadu i Nišu sa okolinom. Kapaciteti domaćih pivara variraju od jednog hektolitra do 30 hektolitara piva mesečno.

Ono što pozicionira male pivare, tvrde u Privrednoj komori, jeste njihova ponuda koja uključuje piva kakva veliki igrači ne izbacuju na tržište. U kraft pivarama se proizvode i svetla i tamna i crvena piva s različitim ukusima. Od citrusa, karamele, vanile, čokolade, manga, mandarina, a ima i onih aromatičnih. Jedna pivara iz okoline Novog Sada izbacila je čak i prvo pivo za žene.

Piva iz Srbije izuzetno su popularna u Rusiji i Belgiji. Čak dva piva iz Srbije već su uvrštena na listu najboljih 50 piva na svetu.

Mali pivari imaju veoma dobru međusobnu saradnju. Povezuju se radi zajedničkog uvoza sirovina, organizovali su se u Esnaf kućnih pivara i osnovali Sekciju za kućne pivare pri Privrednoj komori.