Ostrvo u Japanu zabranjeno za žene

Related Articles

02Ostrvo u Japanu zabranjeno za žene jedno je od najsvetijih mesta i predstavlja izuzetnu univerzalnu vrednost za čovečanstvo.

Nalazi se u Japanskom moru i na njemu se nalaze brojni hramovi, dok svi muškarci koji se tamo nalaze ili koji dolaze praktikuju šintoizam, izvornu japansku religiju. Okinošima je ostrvo, deo grada Munakata, Fukuoka. Stanovništvo ostrva se sastoji od jednog zaposlenog u hramu.

Ostrvo u Japanu zabranjeno za žene
Ostrvo u Japanu zabranjeno za žene

Ostrvo Okinošima posetioce prima samo jednom godišnje, 27. maja, najviše ih može biti 200 i to mogu biti samo muškarci koji su prethodno ritualno oprani u moru. Na ostrvu čitave godine živi samo jedan šintoistički sveštenik.

Ostrvo u Japanu zabranjeno za žene

Onima koji iz religioznih razloga posete ovo ostrvo nije dozvoljeno da ponesu kući bilo kakav suvenir, čak ni list trave. Zabranjeno je i da se priča o tome šta se dešava na ostrvu.

Svetska komisija UNESKO-a za baštinu je na sastanku odlučila da to ostrvo upiše na spisak najvrednijih mesta kulture u svetu. Neki učesnici debate u UNESKO-u su imali primedbe na upisivanje tog ostrva u registar baštine jer je ženama zabranjen pristup što predstavlja diskriminaciju, ali je direktorka Centra svetske baštine Mehtild Resler odgovorila da postoji presedan – Sveta Gora u Grčkoj, gde je ženama takođe zabranjen pristup.

Ostrvo u Japanu zabranjeno za žene
Ostrvo u Japanu zabranjeno za žene

Japanska vlada je odmah pozdravila odluku UNESKO-a. Ministar spoljnih poslova Fumio Kišida je u saopštenju naveo da je to ostrvo „jedinstveno i dragoceno“, da je još od davnina bilo mesto dodira s drugim kulturama i da mnogobrojnu tamošnji predmeti svedoče o tome.

PROČITAJTE: UKLETA OSTRVA Magdalen

Postoje brojne teorije o tome zašto je ženama na Okinošimi zabranjen pristup. Prema jednoj od njih, razlog je ženski menstrualni ciklus. Naime, u šintoizmu se smatra da je krv nečista, pa su se se monasi pobrinuli za to da im se zemlja i hramovi ne isprljaju. Ova priča opstala je do današnjih dana.

Okinošima je 17. znamenitost Japana na listi UNESKO-a.

More on this topic

Comments

Advertismentspot_img

Popular stories