Moon Fest 2018 na Staroj planini

Related Articles

Moon Fest 2018 biće održan od 26. do 29. jula na Staroj planini. Festival organizuje Turistička organizacija opštine Knjaževac u saradnji sa organizacijom “Srbija za mlade”. Festival kofinansira Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija. Ključna aktivnost festivala je noćni uspon na najviši vrh Midžor u noći punog meseca između 27. i 28. jula.

Posebna atrakcija ove godine je pomračenje meseca, koje će se dogoditi u noći ove aktivnosti od 20.30h do 00.20h, kao i potpuno pomračenje, koje će se odigrati u periodu od 21.30 do 23.15h.

Učesnici ovog događaja mogu da učestvuju i u svim drugim aktivnostima koje će biti organizovane u toku trajanja festivala (26 – 29. jul).

Ostale aktivnosti – abseilling na impresivnim stenama Babinog zuba, zip-line, slack-line, kupanje, kajaking i ronjenje u prelepom  Zavojskom jezeru – „Uvcu istočne Srbije“.

Takođe, imaće i priliku da se kupaju u termalnim bazenima „Banjica“ u Knjaževcu. Da pešače do brojnih drugih vidikovaca. Da učestvuju u čobanskim igrama, streličarstvu, igrama bez granica, a u večernjim satima sjajno da se zabave uz svirke uživo.

Opis programa – Moon Fest 2018

  • Doživite zvezdano nebo, o kojem ste sanjali, na vrhovima Stare planine;
  • Posmatrajte potpuno pomračenje meseca na pravom mestu, na dobroj visini;
  • Doživite svitanje, jutro i buđenje planine čiji predeli ostavljaju bez daha;
  • DOŽIVITE STARU PLANINU NA NAJLEPŠI MOGUĆI NAČIN!
  • Doživite festival punog meseca – MOON FEST 2018!

Noćni uspon na Midžor u noći punog meseca 27/28. jul

Tokom ove večeri, festival će posetiti više stotina planinara i ljubitelja prirode. Od 20h počinje okupljanje učesnika na platou ispred kafe-restorana „Plaža“. Tu će biti postavljeni teleskopi odakle će moći da se posmatra potpuno pomračenje meseca. Na platou i u bašti restorana, profesori prirodno–matematičkog fakulteta iz Niša održaće predavanje na temu planete Zemlje, Meseca i sunčevog sistema, a biće postavljen video bim koji će emitovati snimak sa jednog teleskopa.

Organizator je obezbedio i zabavni sadržaj za ovo veče.

Od 21.30 do 23.15h odigraće se potpuno pomračenje Meseca – NAJVEĆE U 21. VEKU, a posebna atrakcija je zatamljeni Mesec, koji se vidi golim okom i koji je zbog prelamanja svetla crvene boje. Od 23.30h prestaje potpuno pomračenje i zemljina senka počinje da „oslobađa“ Mesec, a oko 00.20h zemljina senka ga u potpunosti „otkriva“.

Program uspona na Midžor

Od ponoći se kreće na noćni uspon markiranom stazom dugom oko 7,5 km do najvišeg vrha Stare planine u Srbiji – Midžora (2169 mnv). Učesnici će na vrhu sačekati svitanje i izlazak Sunca, a onda će se istom stazom vratiti nazad.

Planinarenje u noći punog meseca, potupuno pomračenje meseca, impresivni izlazak sunca i jutro na Staroj planini neverovatan je i jedistven doživljaj koji će zauvek ostati u sećanju svakog od učesnika.

U subotu popodne i uveče, 28. jula 2018. posle 12.00 časova biće organizovane čobanske igre, streličarstvo i igre bez granica. U večernjim satima nastupa rok grupa „Dangube“.

**Noćni uspon na Midžor u noći punog meseca  će biti obezbeđivan od strane spasioca „Gorske službe spasvanja Srbije“

***Preporučuje se da poneste durbine i dvoglede, jer će biti velika gužva i red na teleskopima. Samo pomračenje i mesec možete gledati i golim okom.

****Organizator zadržava pravo manjih izmena u programu

OBAVEZNA OPREMA: cipele (poželjno planinarske), slojevita garderoba, rezervna garderoba, ZIMSKA JAKNA (na vrhu zna da bude mnogo hladno),šuškavavac / windstop jaknu, ČEONA LAMPA (obavezno), kabanica (za svaki slučaj), kačket/šešir, naočare za sunce,krema za sunce, overena zdravstvena knjižica.

HRANA I PIĆE ZA NOĆNI USPON: hrana za celu noć (sendviči, voće, slatkiši i slično), minimum 2 litra vode.

Napomena 1: Veoma je bitno da je učesnik/ca dovoljno fizički spreman/a za pešečenje. Da učesnik/ca nema nekih zdravstvenih problema zbog kojih ne bi mogao/la da izdrži uspon.

Napomena 2: Vodič uspona zadržava pravo da ne dozvoli uspon učesnicima s neodgovarajućom opremom kao i da udalji sa uspona nedisciplinovane učesnike. Organizator ne odgovara za eventualne povrede i nesrećne slučajeve izazvane višom silom ili samovoljom pojedinaca. Nesreće izazvane zdravstvenim problemima koje učesnici nisu prijavili vodičima, kao i za nesreće izazvane pod uticajem alkohola i drugih nedozvoljenih sredstava.

More on this topic

Comments

Advertismentspot_img

Popular stories