Izađi mi na teglu – 5. manifestacija

1761
Izađi mi na teglu

Izađi mi na teglu, nacionalno takmičenje u pripremanju najboljeg ajvara, biće održano od 17. avgusta do 13. oktobra. Karavan će obići više od 30 gradova širom Srbije.

Poštovani ljubitelji ajvara, gastronomije i dobre zabave, na pomolu je početak još jedne takmičarske sezone jedinstvenog karavana “Izađi mi na teglu” koji najavljuje još više zabave i uživanja za sva čula.

Karavan je u prethodne četiri sezona obišao preko 100 gradova, imao oko 9.000 učesnika i 17.000 proizvedenih tegli ajvara. Samo protekle sezone karavan “Izađi mi na teglu” posetilo je preko 150.000 ljudi.

Izađi mi na teglu

Gospodin Ajvar – specijalitet balkanske kuhinje i gospodar svake trpeze, u petoj sezoni izazvaće na teglu vrsne kulinare i prave gurmane u više od 30 gradova širom Srbije! Ovog puta karavan kreće iz Beograda, tačnije 17. avgusta iz Kamenog grada Ade Ciganlije gde će varjače ukrstiti vrsni poznavaoci pripremanja “srpskog kavijara”.

U petoj sezoni karavan će okupiti oko 500 takmičarskih ekipa i 5.000 učesnika koji će od avgusta do oktobra ispeći oko 15.000 kg paprike, što je čak 130.000 komada paprike!

Pored takmičarskog dela, kao i svake godine organizovan je i bogat celodnevi program za posetioce, vredne nagrade za pobednike kao i edukativni dečiji program. Zahvaljujući brojnim partnerima uz čiju se pomoć karavan iz godine u godinu razvija, nagradni fond nagradni fond za ovu sezonu biće rekordan i iznosiće oko 1.500.000 dinara!

Veliko finale koje će okupiti pobednike iz svih gradova, održaće se 13. oktobra u Beogradu gde će vlasnik recepta za pobedu biti krunisan za kralja ajvara i poneće titulu najboljeg ajvar majstora u 2018. godini!

Izađi mi na teglu – jedinstveno!

Ovaj, po mnogo čemu jedinstveni događaj svake godine kraj leta i početak jeseni učini zanimljivim i iznova svojim simpatičnim i provokativnim nazivom mami osmeh na lice.

Takmičarima u svakom gradu je obezbeđen štand opremljen „smederevcem“ za pečenje paprika i spremanje ajvara, stolovima, stolicama i svim potrebnim posudama. Svaka ekipa dobija i papriku u količini potrebnoj za pripremanje jedne „ture“ ajvara, zatim tegle, drva, ulje, šećer i so.

Izađi mi na teglu

Spremanje zimnice je mnogo lakše i zanimljivije u društvu, a ovaj karavan upravo to pruža učesnicima. Svi zainteresovani mogu da prijave svoje ekipe, dobiju sav potrebni materijal i tako naprave za sebe besplatnu zimnicu, a uz to se odlično i zabave, jer će tokom celog dana biti organizovan bogat program.

Pored svega, ako ekipa napravi najbolji ajvar dobiće i vredne nagrade. Prva nagrada u svakom gradu je šporet na kome su takmičari napravili pobednički ajvar i ta ekipa će predstavljati svoj grad u velikom finalu gde se sastaju pobednici iz svakog grada u borbi za titulu najboljeg ajvar majstora u zemlji.

Reč organizatora

Organizatori iz Asocijacije BašTa mašta takođe ističu da mi, kao nacija, bolji i originalniji proizvod od ajvara nemamo i da zahvalnost u borbi za podizanje kategorije ajvara i van granica naše zemlje kao extra delikatesnog proizvoda duguju brojnim partnerima koji su podržali i omogućili brz razvoj celokupnog projekta.

Izađi mi na teglu

Cilj je posve jasan, stvaranje značajno šireg tržišta na kome će dalje razni proizvođači ajvara i zimnice naći svoje mesto. S obzirom da su neki učesnici nakon pobede pokrenuli sopstvenu proizvodnju, a neki ostvarili i izvoz, postaje sve izvesnije da će to biti zanimljiva tržišna utakmica, dok se potraga za najboljim ajvar majstorima nastavlja.

Do sada su jug i sever zemlje izjednačeni u titulama. Gradovi koji su iznedrili apsolutne pobednike karavana i dali najbolje recepte su bili Leskovac, Kovačica, Bela Palanka i Kanjiža. Ko će ove godine odneti titulu i sesti na pobednički tron videćemo 13. oktobra u veliko finalu u Beogradu.

PRIJAVI I TI SVOJU EKIPU!

Okupi drage ljude i dokaži da si pravi majstor u spremanju ajvara

Prijavi svoju ekipu online ili putem telefona i pridruži se najvećem gastronomskom karavanu na balkanu

SPISAK DATUMA I GRADOVA

17. AVGUST – ČUKARICA

18. AVGUST – BRUS

24. AVGUST – KURŠUMLIJA

25. AVGUST – VLASOTINCE

26. AVGUST – VLADIČIN HAN

28. AVGUST – BARAJEVO

30. AVGUST – LAZAREVAC

31. AVGUST – RAKOVICA

01. SEPTEMBAR – STARA PAZOVA

02. SEPTEMBAR – SAVSKI VENAC

05. SEPTEMBAR – KIKINDA

06. SEPTEMBAR – VALJEVO

07. SEPTEMBAR – POŽAREVAC

09. SEPTEMBAR – KRALJEVO

12. SEPTEMBAR – ŽITIŠTE

13. SEPTEMBAR – BAČKA TOPOLA

14. SEPTEMBAR – SRBOBRAN

15. SEPTEMBAR – SUBOTICA

16. SEPTEMBAR – KANJIŽA

20. SEPTEMBAR – SOKOBANJA

22. SEPTEMBAR – DIMITROVGRAD

23. SEPTEMBAR – KRUŠEVAC

26. SEPTEMBAR – ALEKSINAC

27. SEPTEMBAR – BELA PALANKA

29. SEPTEMBAR – LESKOVAC

30. SEPTEMBAR – NIŠ04. OKTOBAR – ZRENJANIN

05. OKTOBAR – ALIBUNAR

13. OKTOBAR – BEOGRAD (finale)