Festival SERBIKA – Srpska gastronomska avantura

630
Festival Serbika

Festival SERBIKA je privredno-turistička manifestacija, izložbeno-prodajnog karaktera, koja predstavlja najbolje destinacije, restorane i proizvođače hrane i pića iz cele Srbije. Festival ima cilj da se na jednom mestu na zanimljiv i edukativan način, Beograđanima, domaćim i stranim gostima prezentuju gastronomska kultura i turistička ponuda naše zemlje.

Festival SERBIKA karakteriše specijalna scenografija postavljena na način koji oslikava Srbiju po gastronomskim specifičnostima njenih regiona.

U četvrtak 7.juna 2018. u prostorijama Turističke organizacije Srbije održana je konferencija za medije kojom je predstavljen jedinstveni festival hrane, pića i turizma – SERBIKA. Manifestacija se održava na Sava Promenadi, između starog Savskog mosta i zgrada „BW Residences“ 23. i 24. juna od 16 do 24h.

Direktorka Turističke organizacije Srbije, Marija Labović je rekla da od ove manifestacije očekuje da na jednom mestu u dva dana svi posetioci mogu da se upoznaju kako sa turističkom tako i gastronomskom ponudom Srbije, jer su upravo lepe turističke destinacije, dobra gastronomija i naša gostoprimljivost dobitna kombinacija kada je turizam u pitanju.

Organizator je firma Redesign d.o.o, koja već ima iskustvo u organizaciji ove vrste događaja (Rakija Fest i Beogradski noćni market). Ispred ove kompanije, prisutnima se obratio njen direktor Branko Nešić – naša zemlja, kada je gastronomija u pitanju, ima potencijal da bude u samom svetskom vrhu, zbog geografije koja nam je omogućila fantastičnu kulinarsku kulturu i nasleđe. Zato želimo da u Beogradu predstavimo sve regione Srbije na jednom mestu, sa izabranim proizvodima, uz jedinstvenu scenografiju i kvalitetan muzički program.

PROČITAJTE: DRINSKA REGATA 2018

U okviru manifestacije, predstaviće se proizvođači tradicionalnih specijaliteta i delikatesa, restorani, vinske ture, kraft pivari, a održavaće se gastronomske i edukativne radionice sa različitim temama prilagođene svim uzrastima.

Manifestaciju su podržali Grad Beograd, “Belgrade Waterfront”, Turistička organizacija Srbije i Privredna komora Srbije, kao i drugi sponzori i prijatelji festivala.

Dani Vojvodine, Srbija kroz vekove, Nezaboravni ukusi Srbije

Festival Serbika će biti bogat programskim celinama na kojima će biti predstavljeni Dani Vojvodine. Ovu celinu organizuje TO Vojvodine sa svojim izlagačima. Tu će biti i najbolji dunavski alasi sa ribljim specijalitetima. Za ljubitelje delikatesa od mesa posebnu celinu će činiti vrhunski roštilji Južne Srbije.

Festival Serbika

Za ljubitelje delikatesa od mesa posebnu celinu činiće vrhunski roštilji južne Srbije. Pored programa „Nezaboravni ukusi Srbije“, naši najpoznatiji kulinari iz Kulinarske federacije Srbije i Asocijacije kuvara Srbije, ovom prilikom prirediće gastronomski vremeplov „Srbija kroz vekove“…

Festival Serbika

Kao simbol putovanja, u delu koji predstavlja Šumadiju, nalaziće se automobil Fiat500L, koji se s ponosom pravi u fabrici automobila u Kragujevcu.

Tokom oba dana festivala od 16 do 24h predstaviće se više od 70 izlagača iz cele Srbije.

Program festivala:

Subota, 23. jun

16 – 20h Prezentacija hrane i pića:

  • Nezaboravni ukusi Srbije – Coca Cola
  • Jela srednjovekovne srpske kuhinje – Srbija kroz vekove

20-22h Nastup benda Party Animals iz Beograda

20 – 24h Prezentacija hrane i pića:

  • Jela srpske kuhinje pre I svetskog rata – Srbija kroz vekove

22-24h DJ Brkati

 

Nedelja, 24.jun

16-20h Prezentacija hrane i pića

  • Nezaboravni ukusi Srbije – Coca Cola
  • Jela srpske kuhinje između dva rata – Srbija kroz vekove

20 – 22h Koncert grupe Apsolutno romantično

20 – 24h Prezentacija hrane i pića

  • savremena srpska kuhinja – Srbija kroz vekove

22-24h DJ Brkati

Uz dobru hranu i druženje, posetioci će, po promotivnim cenama, moći da otkriju brojne ukuse Srbije i turističke dragulje naše zemlje. Manifestacija je namenjena domaćim i stranim posetiocima svih uzrasta.

Na Savskom šetalištu, u okviru Beograda na vodi ta dva dana ulaz na festival Serbika će biti slobodan.

Photos: Festival SERBIKA