Dan otvorenih vinskih podruma – Istra 2018.

Related Articles

Dan otvorenih vinskih podruma – Turistička zajednica Istarske županije, u saradnji s Vinistrom – udruženjem vinara i vinogradara Istre, i ove godine organizuje manifestaciju Dan otvorenih vinskih podruma, koja se već uobičajeno održava poslednje nedjelje u maju.

Toga dana vinari širom otvaraju vrata svojih podruma i, od jutra do večeri, nude ono najbolje iz svoje radinosti – vrhunsko istarsko vino, dočekujući reke gostiju i degustatora.

Ljubitelji vina, kao i oni koji će to tek postati, moći će tokom Dana otvorenih vinskih podruma degustirati najbolja istarska vina i saznati kako vinari kombinacijom tradicionalnog i savremenog načina uzgoja vinove loze i prerade grožđa dobijaju vrhunska i svetski priznata vina.

Dan otvorenih vinskih podruma
Dan otvorenih vinskih podruma

Vina severozapadne Istre nisu samo osvajači medalja, već svako od njih prati i poneka zanimljiva priča, anegdota ili ideja. Vinski podrumi su najčešće porodična gazdinstva pa obilazak znači i upoznavanje sa porodičnom tradicijom.

Nastanak manifestacije Dan otvorenih vinskih podruma

Ideja o danu posvećenom vinu krenula je 1993. godine iz italijanske regije Toskana čiji su lokalni turistički radnici i vinari uvideli potencijale vinskoga turizma i ujedinjeno pokrenuli inicijativu za uvođenje festivala kulture vina.

Uprkos skromnim počecima, a zahvaljujući velikoj potražnji, uskoro se ideja proširila širom Italije, a potom i na gotovo sve vinorodne regije sveta. Istra se priči priključila dosta rano, još 1999. godine.

Dan otvorenih vinskih podruma
Dan otvorenih vinskih podruma

Godine 1999. za Dan vina više od hiljadu vinskih podruma širom sveta otvorilo je svoja vrata posetiocima. Među njima po prvi put i oni iz Goriških brda i iz Istre. Te je godine 37 istarskih podruma obišlo oko 800 ljubitelja vina. Danas Dan vina u Istri privuče oko 20.000 radoznalih posetioca.

Većina vinarija u svojim podrumima nudi besplatne degustacije i informacije o svojoj delatnosti. Na svim mestima mogu se kupiti vrhunska vina cenjenih vinara. Vrata vinskih podruma otvaraju se u 10, a planirani završetak događaja je u 19 sati. Zaljubljenicima u vino ovo je sasvim dovoljan razlog da se upute u Istru i osete dašak njene prolećne vinske vedrine.

More on this topic

Comments

Advertismentspot_img

Popular stories