BUKUREŠT – VODIČ ZA PUTOVANJE

10761
Bukurešt

Bukurešt se oduvek borio za svoje mesto u društvu evropskih prestonica. Između dva svetska rata na otmenim avenijama Bukurešta mogla se susresti bečka, praška i berlinska društvena elita, a zvanični jezik vlade bio je francuski, pa ne čudi što ga mnogi nazivaju „mali Pariz„. Nakon što je preživeo Hitlerovu okupaciju, vladavinu Nikolaja Čaušeskua i besciljne devedesete godine XX veka zahvaćene velikom krizom, grad je ponovo doživeo procvat. Bukurešt prvi put uživa u ulozi rumunskog grada. Više nije primoran da oponaša tuđu kulturu jer konačno pripada i istoku i zapadu.

Rezultati su već vidljivi. Građevine od betona, čelika i stakla, nastale u periodu komunizma i vladavine Čaušeskua, prošarane su arhitekturom XXI veka. Bukurešt je nesebično prigrlio svoju istoriju počev od ostataka srednjovekovnog Starog dvora, pa sve do četvrti Lipskani, koja je pretvorena u pešačku zonu i najbolje oslikava otmenost i uglađenost iz XIX i s početka XX veka i zasvođeni stakleni prolaz Maka Vilakrose ponovo su vraćeni u život.

Godine 1847. oko lanca veštačkih jezera koja presecaju grad napravljeni su vrtovi Čišmiđu po nemačkom dizajnu, s brojnim kafićima na vodi i neobičnim biljnim vrstama, koje služe za rekreaciju i opuštanje. Mnoge ustanove i banke, poput rumunske banke CEC, smeštene su u palatama iz XIX veka. Čaušesku je sravnio sa zemljom veći deo istorijskog centra kako bi izgradio parlament čije je prvobitno ime bilo Kuća naroda, a koje je po površini jedna od najvećih građevina na svetu. Prošlost ne može da se vrati, ali građani su naučili ne samo da zbijaju šale na račun ovog preteranog zdanja već i da ga na najbolji način iskoriste.

Bukurešt je najbolji dokaz rumunskog potencijala i nova originalna evropska prestonica koja posetiocima ima šta da ponudi.

Odbacite predrasude koje imate o Rumuniji, i obiđite „Pariz istoka“, grad u kom se prepliću istok i zapad. Prošetajmo gradom koji svojim posetiocima poklanja delić svog kulturno-istorijskog bogatstva, uživanje u predivnim parkovima i najvećoj zgradi u Evropi.

Bukurešt

Opšte informacije o Bukureštu

Bukurešt, jedan od najvećih gradova Jugoistočne Evropeglavni gradindustrijskikulturni kao i trgovinski centar Rumunije. On se nalazi u južnom delu zemlje, tačnije u pokrajini Vlaška, na reci Dambovici pored koje se niže sedam jezera, a kroz centralni deo Bukurešta protiče reka Kolentina. U Bukureštu postoji i sedam brda.

Bukurešt nosi epitet „Malog Pariza“ ili „Pariza Istoka“

Bukurešt ima oko 2 miliona stanovnika i prostire se na 285 km². U EU je na šestom mesto po broju stanovnika. Klima u gradu je umereno kontinentalna, s toplim i suvim letima i hladnim zimama. Prosečna letnja temperatura je oko 29 stepeni, a prosečna zimska oko 2 stepena.

Bukurešt

Kratka istorija Bukurešta

Bukurešt je naseljen još od praistorije, tačnije u V veku p.n.e., a ime Bukurešt se prvi put pominje 1459. godine, kada je Bukureška citadela postala rezidencija vlaškog kneza Vlada III Cepeša, čuvenog Drakule. Četiri veka kasnije ceo region se oslobađa od Turaka i 1881. godine nastaje Kraljevina Rumunija. Bukurešt postaje glavni grad i tada počinje njegov arhitektonski procvat.

Ime grada potiče od imena patira Bukura, koji je svojom muzikom uveseljavao stanovništvo pa su gradu dali ime po njemu, što u prevodu znači „Radost“.

Između dva svetska rata ovaj divni grad je dobio naziv „Mali Pariz“, zbog svojih neoklasicističkih zgrada. Mnogo zdanja je razrušeno i uništeno u ratovima i zemljotresima u XX veku.

Korisne informacije

Bukurešt ima dva međunarodna aerodroma. Jedan od njih je aerodrom Henri Coanda koji se nalazi severno, u gradu Otopeni, a Međunarodni aerodrom Aurel Vlaicu koji se takođe nalazi severno od Bukurešta, tačnije 8 km i s gradom je povezan autobuskim linijama i taksi službama.

Glavna železnička stanica u Bukureštu jeste Gara de Nord (Severna stanica). Bukurešt je povezan direktnim železničkim linijama sa svim većim gradovima regiona i Evrope, poput Beograda, Budimpešte, Varne, Sofije, Beča, Kijeva, Moskve itd. U gradu postoji jos pet železničkih stanica, a neke od njih su: Basarab, Obor, Baneasa, Progresu.

Bukurešt je takođe i pravi čvor nacionalnih puteva za motorna vozila, a neki od tih puteva povezuju Bukurešt i sa glavnim gradovima Bugarske, Ukrajine i Mađarske. Valuta koja se koristi ovde je rumunski lev, a naravno zvanični jezik jeste rumunski jezik. 

Znamenitosti i druge atrakcije koje morate obići

Kuća slobodne štampe (Casa Presei Libere)

Impresivnu građevinu Casa Scanteii, koja stoji nekako preteći na ulazu u Bukurešt, (i dalje svetski poznata) je projektovao arhitekta Horia Maicu i sagrađena je 1956. godine, godinu dana pošto je sagrađena izuzetno slična zgrada Palate kulture i nauke u Varšavi u Poljskoj. Originalno su u njoj bile smeštene sve štamparije i novinske kuće Bukurešta, koju funkciju ima i danas, uz Berzu Bukurešta, smeštenu u južnom krilu.

Bukurešt

Trijumfalna kapija (Arcul de Triumf)

Originalno sagrađen od drveta, 1922. godine, u slavu rumunskih vojnika koji su se borili u Prvom svetskom ratu. Trijumfalna kapija Bukurešta koji danas vidimo, sagrađena je od Deva granita, potiče iz 1936. godine. Trijumfalnu kapiju, visoku 26 metara, projektovao je arhitekta Petre Antonescu. Unutrašnje stepenice omogućavaju posetiocima da se popnu do vrha Trijumfalne kapije, odakle se pruža izvanredan pogled na grad. Skulpture koje ukrašavaju Trijumfalnu kapiju u Bukureštu su izradili vodeći rumunski umetnici, mešu kojima su Ion Jalea, Constantin Medrea i Constantin Baraschi.

Bukurešt

Bulevar Pobede (Calea Victoriei)

Bulevar Pobede u Bukureštu je najstariji i verovatno najlepša prometnica grada. Sagrađen 1692. godine kao veza između Starog kneževog dvora i Palate Mogosoaia, Bulevar Pobede je originalno bio popločan hrastovim gredama. Ulica je dobila ime Calea Victoriei 1878. godine, posle rumunskog rata za nezavisnost. Između dva svetska rata je bulevar Calea Victoriei postao jedna od najmodernijih ulica Bukurešta. Šetajući Bulevarom Pobede, od Piata Victoriei do Piata Natiunilor Unite omogućava upoznavanje nekih od najveličanstvenijih građevina Bukurešta, kao što su Cantacuzino Palace, istorijski Trg Revolucije, Dom vojske, sedište CEC i Muzej Narodne istorije.

Palata Cantacuzino (Palatul Cantacuzino)

Za Grigora Cantacuzina se veruje da je 1899. godine bio jedan od najbogatijih državljana Rumunije. Kao premijer, želeo je da sagradi najelegantiju građevinu u Bukureštu. Palata Cantacuzino je sagrađena u eklektičkom francuskom arhitektonskom stilu, između 1898. i 1900. godine po projektima arhitekte Iona Berindei. Kombinacijom elemenata neoklasicističke arhitekture, ovu palatu krase terase od kovanog gvožđa, visoki lučni zidovi i visoka kapija – sa elegantnim vratima od kovanog gvožđa, koje povezuju dva lava. Muzej Geoga Enescu se danas nalazi u Palati Cantacuzini.

Bukurešt

Dom vojske (Cercul Militar National)

Remek delo neoklasike, koje zadivljujuće stoji je, po projektu rumunskog arhitekte Dimitrie Maimaroiu, sagrađeno 1912. godine za društvene, kulturne i obrazovne potrebe rumunske vojske. U balskim dvorana se još uvek održavaju zvanični prijemi i banketi, dok stepenišni prostor zauzima vojna biblioteka, kao i učionica za službenike. Glavni deo zgrade nije namenjen civilima, dok su simpatični restoran i terasa otvoreni za publiku.

Bukurešt

Kraljevska Palata – Velike koncertne dvorane (Sala Palatului)

Smeštena uz Kraljevsku palatu, građevina sa konkavnim krovom iz 1960. godine, je mogla da primi 3000 članova komunistilke partije, koji su svake pete godine učestvovali na partijskom kongresu. Na ovoj govornici je Nikolaj Čaušesku izneo svoju viziju multilateralno razvijenog socijalističkog društva. Danas ogroman prostor prima raznovrsne konferencije i događaje, među kojima su koncerti Međunarodnog Festivala Georgea Enescua.

Palata Štedionice (Casa de Economii si Consemnatiuni / CEC) Bukurešt

Zgrada Palate Štedionice, koju odlikuje jedna od najleših neoklasičnih fasada u Bukureštu, sagrađena je u 19. veku za prvu rumunsku štedionicu, po projektu francuskog arhitekte Paula Gottereanua, koji je između 1875. i 1900. godine projektovao više od 50 zgrada u Bukureštu. Palata kvadratnog oblika ima veliku kupolu iznad središnjeg dela, s metalnim polovinama, odbojenim staklom, što omogućava prirodno svetlo, kao i četiri manje kupole. Luk na ulazu, s korintskim stubovima je posebno zanimljiv posetiocima zainteresovanim za arhitekturu Bukurešta.

Palata Parlamenta ili Narodna Palata
Skupština Rumunije (Palatul Parlamentului)

Monumentalna Palata Parlamenta Rumunije, ranije poznata kao Narodna Palata, koju je sagradio komunistički vođa Nikolaje Čaušesku, predstavlja, posle Pentagona, drugu po veličini upravnu zgradu na svetu. Palata Parlamenta (Palatul Parlamentului) u Bukureštu je višefuncionalna građevina, koja obuhvata oba doma rumunskog parlamenta. Palata je projektovana i gotovo završena tokom Čaušeskuove vladavine kao sedište političke i upravne moći. Nicolae Ceausescu ju je nazvao Kuća Republike (Casa Republicii), ali je brojni Rumuni zovu Narodna kuća (Casa Poporului). Parlament je gradilo 20000 radnika i 700 arhitekata. Parlament ima 12 spratova, 1100 prostorija, hodnik dužine 100 metara i četiri podzemna nivoa, sa ogromnim bunkerom za zaštitu od nuklearnog napada.

Kada je 1984. godine započeta gradnja Parlamenta, diktator je nameravao ovu zgradu za sedište vlade. Danas je u njoj Skupština Rumunije i služi kao međunarodni kongresni centar. Zgrada Parlamenta je izgrađena isključivo od rumunskog materijala i odiše kvalitetom koji su izveli najbolji umetnici Rumunije. Razgledanje Parlamenta obuhvata mali deo vrhunski uređenih prostorija, velikih sala i odeljenja, koje je koristio Senat, kada nije zasedao. Unutrašnjost je luksuzni prikaz kristalnih lustera, mozaika, hrastove lamperije, mermera, zlatnog lišća, vitraža na prozorima i podova prekrivenih raskošnim tepisima.

Zanimljive činjenice: Parlament je druga zgrada u svetu po površini koju zauzima, posle Pentagona i treća na svetu po zapremini, posle Cape Canarevala u Americi i Velike Piramide u Egiptu. Kristalni luster u Sali za ljudska prava (Sala Drepturilor Omului) je težak 2,5 tone. Neki lusteri imaju 7000 sijalica.

Bukurešt

Građanski Centar (Centrul Civic) Bukurešt

Čaušeskuova megalomanija u građenju je dostigla vrhunac izgradnjom Građanskog centra, na prostoru južnog dela Palate Parlamenta, duž Bulevardul Unirii. Bukurešt je pretrpeo značajnu štetu od bombardovanja saveznika tokom Drugog svetskog rata i u zemljotresu 4. marta 1977. godine. Međutim, nijedan od ovih događaja nije promenio izgled grada kao ponovne obnove 80-tih godina 20. veka, kada je podignut svaki osmi kvadratni kilometar starog istorijskog dela grada, uključujući manastire, crkve, sinagoge, bolnicu i čuven sportski stadion Art Deco stila. Oko 40000 ljudi je iseljeno po obaveštenju posle samo jednog dana, kako bi se stvorio prostor za izgradnju stanova u zgradama koje su predstavljale neoklasičnu staljinističku budalaštinu.

Stari centar grada – Četvrt Lipscani

Stari centar grada, poznatiji kao četvrt Lipscani je nezaobilazno mesto za turiste. Ova oblast je zadržala svoj šarm, i u njoj se nalazi mnoštvo prodavnica antikviteta, umetničkih galerija, simpatičnih malih kafea

Ovde se takođe nalazi i Stara prinčeva palata, izgrađena u XV veku, od strane Vlade Drakule, koji je u podrumima palate držao zatvorenike. Ovde je pronađen i najstariji dokument o gradu koji datira iz 1459. godine.

U blizini ove palate nalazi se i Stara dvorka crkva, koja se smatra za najstarijom crkvom u Bukureštu, i datira iz 1559. godine. Ova crkva je nekada bila mesto krunisanja rumunskih princeza, a tu su i sačuvane šestaestovekovne freske.

Bukurešt

Jedinstveni šarm Bukurešta možete verovatno najbolje upoznati u četvrti poznatoj kao Lipscani, koja obuhvata mešavinu ulica između Calea Victoriei, Bulevara Bratianu, Bulevara Regina Elisabeta i reke Dambovite. Nekada glamurozni stambeni deo, stari centar je danas preuređen u bogat kraj. Početkom 1400. godine je većina trgovaca i zanatlija – Rumuna, Austrijanaca, Grka, Bugara, Srbija, Armena i Jevreja – otvorila svoje radnje u ovom delu grada. Uskoro je ovaj kraj dobio ime Lipsca ili Leiptzig. Ostale ulice su dobile nazive po raznim zanatima i esnafima, kao što su Blanari – krznari, Covaci – kovači, Gabroveni – nožari i Cavafii Vechi – obućari. Mešavina nacija i kultura je omogućila mešavinu arhitektonskih stilova, od baroka, preko neoklasike do art nouva.

Danas je kvart Lipscani mesto brojnih galerija, antikvarnica i kafića. Možete šetati uzanim kaldrmisanim ulicama, tokom lepog dana i zamišljati vlasnike radnjica blizu svojih radnji, koji pozivaju na kupovinu njihovih proizvoda, cenkajući se oko konačnih cena. Nemojte zaboraviti da svratite do pravougaonog dvorišta Hanul cu Tei, između ulice Strada Lipscani i Strada Blanari, gde se nalazi mnoštvo umetničkih prodavnica i antikvarnica.

Trg Revolucije (Piata Revolutiei)

Trg Revolucije je stekao popularnost kada su svetske TV stanice prenele poslednje trenutke moći Nikolaja Čaušeskua, 21. decembra 1989. godine. Ovde, na balkonu nekadašnjeg sedišta Komunističke partije zurio je u neverici, dok se njegov narod skupljao na trgu ispod njega. Napustio je u belim helikopterom razbesnelu masu, ali je van grada, nekoliko dana kasnije uhvaćen. Značaj trga Revolucije potiče iz mnogo ranijeg vremena od dramatičnih događaja revolucije 1989. godine. Na udaljenoj strani trga stoji nekadašnja Kraljevska palata, u kojoj je danas Narodni Muzej, veličanstveni rumunski Athenaeumi istorijski Hotel Athenee Palace. Na južnom kraju trga možete posetiti malenu, ali lepu Crkvu Kretzulescu.

Bukurešt

Kraljevska palata (Palatul Regal)

Sagrađena u neoklasicističkom stilu, između 1927. i 1937. godine, Kraljevska Palata jedo 1947. godine bila rezidencija Kralja Carola II i njegovog sina, Kralja Mihaila I, kada je u Rumuniji ukinuta monarhija. U Kraljevskoj Palati je Kralj Mihail, sa 18 godina izvršio državni udar, kojim je, tokom Drugog svetskog rata, smenjena pro-nacistička vlada, posle čega je Rumunija stala na stranu Alijanse. Danas se u nekadašnjoj Kraljevskoj palati nalazi Muzej Nacionalne umetnosti Rumunije.

Bukurešt

Hotel Athenee Palace

Sagrađen 1914. godine, po projektu francuskog arhitekte Teophila Bradeau, hotel Athenee Palace (trenutno luksuzni Hotel Hilton) je postao čuven po romanu Balkanska trilogija, Olivije Maning, kao centar intriga i špijunaže tokom Drugog svetskog rata. Britanske i nemačke diplomate su tajno radile, krojile tajne planove i špijunirale jedni druge u engleskom baru hotela, koji je bio sastajalište bogatih i moćnih, dok je društvo oko njih propadalo. Hotel je preživeo snažno bombardovanje tokom Drugog svetskog rata i obnovljen je 1945. godine.

Bukurešt

Univerzitetski trg (Piata Universitatii)

Užurban gužvom i saobraćajem od ranog juta do kasno noću, ovaj deo Bukurešta predstavlja jedno od najpoznatijih mesta susreta. Trg na svakom od svoja četiri ugla ima neka jedinstvena arhitektonska zdanja, počev od Arhitektonske Škole Univerziteta Bukurešta, Narodno pozorište Bukurešta, neoklasične Bolnice Coltea i njene prekrasne crkve (1702-1794) do Sutu Palate, u kojoj se danas nalazi Istorijski Muzej Bukurešta.

Deset kamenih krstova na malom ostvru u sredini Univerzitetskog daju počast žrtvama revolucije 1989. godine. Ispod Univerzitetskog Trga se nalazi podzemni prolaz koji pešacima omogućava da pređu s jedne strane trga na drugu i dođu do podzemne stanice, s prodavnicama i restoranima.

Bukurešt

Narodna Banka Rumunije (Banca Nationala a Romaniei) 

Narodna Banka Rumunije (BNR) se nalazi u jednoj od najčuvenijih zgrada u Rumuniji – Hanul Serban Voda, u kojoj su od 1678. do 1883. godine bila sedišta raznih institucija – pivnica, konačište i ženski internat ! Posle dva požara, koja su opustošila zgradu je 1883. godine izravnato zemljište, te je 1885. godine zapečeta gradnja Narodne Banke Rumunije, po projektu francuskih arhitekata Cassiana Bernarda i Alberta Gallerona. Izgrađena u neoklasičnom francuskom stilu, zgrada Narodne Banke Rumunije ima fasadu s korintskim stubovima i ogromnu centralnu bankarsku salu. Vreme je ostavilo tragove na ovog zgradi, ali su ostaci klasike još uvek vredni divljenja.

Crkve u Bukureštu

Bukurešt ima dosta crkvi koje datiraju iz XVIII i XIX veka. Neke od njih su:

 • Crkva Apostola
 • Metropolotska crkva
 • Katedrala Sv. Jozefa
 • Crkva sv. Nikole
 • Stavropoleos crkva.

Crkva Kretzulescu

Smeštena između drugih istorijskih građevina na Piata Revolutiei, ova male pravoslavna crkva, izgađena od crvenih cigala 1722. godine u arhitektonskom stilu Brancovanesti je zadužbina velikog kancelara Iordache Kretzulescu i njegove žene Safte, ćerke Constantina Brancoveanua. Unutrašnje freske je oko 1860. godine naslikao čuveni rumunski slikar Gheorghe Tattarescu.

Bukurešt

Stari Knežev dvor i crkva (Palatul si Biserica Curtea Veche)

U središtu istorijskog dela Bukurešta se nalaze ostaci Starog Kneževog dvora (Curtea Veche), koga je u 15. veku sagradio Vlad Tepes, poznat kao Vlad Dracula. Po lokalnoj priči, Vlad je držao zatvorenike u tamnici, koja je počinjala ispod Kneževog dvora, proširen ispod grada. Od svega toga je danas ostalo par zidova, lukova, grobova i korintski stub.

Bukurešt

Stari dvorski muzej je osnovan 1972. godine, kada su arheološkim istraživanjem otkriveni svedoci najranijih stanovnika Bukurešta – ostaci tvrđave, kao i dačka keramika i rimski novčići. Najstariji dokumenat koji potvrđuje poreklo imena grada Bukurešta, izdat 20. septembra 1459. godine i potpisan od strane kneza Vlada Tepeša, je pronađen ovde. Pored dvora je Stara dvorska crkva (Biserica Curtea Veche), iz 1559. godine, koju smatraju najstarijom u Bukureštu. Tokom dva veka je crkva služila za krunisanje rumunskih kraljevića. Očuvane su neke originalne freske iz 16. veka.

Crkva Svetih Apostola (Biserica Sfintii Apostoli)

Crkva Svetih apostola je jedna od najstarijih crkava u Bukureštu, čiji delovi potiču iz 16. veka, a zvonik iz 1715. godine. Crkva Svetih apostola je prepuna nekim veoma čudnim portretima, koje je zanimljivo pogledati.

Bukurešt

Vladičanska Crkva (Biserica Patriarhiei)

Vladičanska crkva, smeštena na jednom od nekoliko uzvišenja Bukurešta, je od 17. veka sedište Rumunske pravoslavne crkve. Crkvu je između 1656. i 1658. godine, po ugledu na manastir Curtea de Arges, sagradio Constantin Serban Basarab, vladar pokrajine Vlaške. Crkva je postala vladičansko sedište 1668. godine, a 1925. godine centar pravoslavne crkve Rumunije. Unutrašnjost vizantijskog stila s vrhunskim ikonostasima, kao i par izuzetno lepo izrezbarenih oltarskih strana, daju lepotu tokom službi koje služi rumunski patrijarh. Veliki broj ljudi u Vladičanskoj crkvi prisustvuje uskršnjem bdenju. Izvanredan zvonik na ulazu je izgrađen 1698. godine, a obnovljen 1958. godine. Uz crkvu se nalazi Patrijaršijski dvor, sagrađen 1708. godine, rezidencija patrijarha Teoktista, najviše ličnosti Rumunske pravoslavne crkve, koji su zatvoreni za javnost.

Bukurešt

Stavropolska crkva (Biserica Stavropoleos)

Grčki monah Ioanikie Stratonikeas je 1724. godine podigao Stavropolsku crkvu u Bukureštu. Stavropolsku crkvu odlikuje spoj rumunske i vizantijske arhitekture, prekrasna fasada i vrhunski izrezbaren ulaz sa stubovima. Stavropolska crkva, okružena spokojnom baštom predstavlja arhitektonski biser, koji obuhvata predivne freske i ikone slikane na drvetu. Vredno je prisustvovati liturgiji, ukoliko uspete da nađete mesto u ovoj malenoj ljupkoj crkvi.

Bukurešt

Katedrala Svetog Josipa (Catedrala Sfantul Iosif)

Rimokatolička katedrala, sagrađena u periodu od 1873. do 1884. godine od crvenih cigala je remek delo arhitekture koje predstavlja spoj gotskih i rimskih detalja. Svake nedelje su organizovani koncerti na orguljama.

Bukurešt

Crkva Svetog Nikole (Biserica Sfantul Nicolae)

Pravoslavna crkva posvećena Svetom Nikoli je zadužbina ruskog cara Nikolaja II, čija izgradnja je vredela 600000 zlatnih rubalja. Crkva Svetog Nikole ima drveni, pozlaćeni ikonostas, navodno sličan oltaru u Arhanđelskoj crkvi u Moskvi.

Bukurešt

U Bukureštu se nalazi dosta jevrejskih hramova i zgrada, jer je upravo Bukurešt jedan od najstarijih jevrejskih centara u Rumuniji. Tu se nalazi:

 • Muzej jevrejske zajednice u Rumuniji Dr. Moses Rosen,
 • Koralni hram, kao i
 • Sinagoga Yeshoah Tova.

Muzeji u bukureštu

Najpoznatiji muzeji u Bukureštu su:

 • Muzej umetničkih zbirki
 • Seoski muzej
 • Muzej rumunske železnice
 • Tehnički muzej
 • Muzej Teodor Paladi
 • Nacionalni vojni muzej
 • Nacionalni geološki muzej i mnogi drugi.

Muzej Nacionalne Istorije

Smešten u nekadašnju zgradu pošte, koji predstavlja još jedno obeležje Bukurešta. Sastoji se od četrdeset i jedne prostorije u kojima se prati razvoj Rumunije od praistorijskog perioda. Pa sve do dvadesetih godina prošlog veka. Najzanimljivija postavka je nesumnjivo izložba Nacionalno Blago, smeštena u podrumu zgrade. Ova prostorija je ispunjena zlatnim nakitom poteklim iz različitih istorijskih perioda, kao i jedinstvenim predmetima iz doba Neolita. Ovaj muzej se smatra najvećim i najbogatijim muzejem u Rumuniji, a samim tim i najboljim načinom da naučite dosta toga o istoriji ove zemlje.

Bukurešt

Palata Mogosoaia i Muzej Brancovenesc
(Palatul Mogosoaia & Muzeul Brancovenesc)

Palata Mogosoaia, smeštena u istoimenom selu, na obali Mogosoaia Jezera, arhitektonski podseća na Brancovenesc stil, koga odlikuju rumunski balkoni sa stepeništem, lukovi i stubovi. Palatu Mogosoaia, s predivnom lođom venecijanskog stila na fasadi koja gleda na jezero i balkonima koje ukrašavaju veličanstveno složeni Brancovenesc duborezi, s pogledom na glavno dvorište je u periodu od 1698. do 1702. godine podigao vlaški knez Constantin Brancoveanu. Danas se u Mogosoaia Palati nalazi Brancovenesc Muzej, koji čuva dragocena platna, skulpture od drveta i kamena, zlatan i srebrni vez, retke knjige i vredne rukopise. U okviru celine Palate Mogosoaia se nalazi crkva, koju su 1688. godine sagradili i ukrasili grčki umetnici. Originalne freske u unutrašnjosti su dobro očuvane, na kojima su naslikani likovi Constantina Brancoveanua, njegove žene Marije i njihove četvorice sinova i sedam ćerki, obučenih u kraljevsku odeću.

Bukurešt

Muzeji na otvorenom

Nacionalni seoski muzej Dimitrie Gusti se proteže kroz park Herastrau, a posetioci mogu da posete oko 300 tradicionalnih zgrada. Ovo je jedan od najlepših muzeja na otvorenom, koji se nalazi u Herastrau parku. U muzeju se može videti istorijski život sela, ali i različitosti koje postoje u seoskoj arhitekturi Rumunije. Videćete i tradicionalno obučene seljane koji žive kao u 16. i 17. veku. Takođe, ovde se mogu kupiti tradicionalni alati i rukotvorine, koji će turiste podsećati na Rumuniju i uveliko nakon što se vrate kući.

Bukurešt

Muzej kiča

Muzej kiča u kome se nalaze kič predmeti, od Drakule u prirodnoj veličini do staklenih riba iz perioda komunizma. U muzeju se nalazi 215 predmeta, među kojima su televizor sa ravnim ekranom sa uokviren treperavim svetlom koje imitira kamin, jastuk koji izgleda kao kovanica od jednog evra, neonski hrišćanski krstovi i reciklirani goli muškarac čije telo je prekriveno ceduljicama.

Bukurešt

Prva stvar koju primetite kada uđete u muzej je kopija čuvenog Mikelanđelovog Davida koji nosi pozlaćenu ogrlicu sa velikim znakom američkog dolara.

Osim lokalne muzike, posetioci mogu da čuju i vide i „lažne vesti“, poput naslova u nedeljniku iz 2001. godine posvećenom Drakuli u kome piše „vanzemaljci kradu struju“.

U muzeju postoji nekoliko odeljenja – savremeni kič, kič iz doba komunizma, ciganski kič, Drakula kič i kič pravoslavne crkve.

Najlepša knjižara u Evropi

U predivnoj zgradi iz XIX veka je smeštena Carturesti Carusel, možda jedna od najzadivljujućih knjižara na svetu.

Bukurešt

Parkovi i bašte u Bukureštu

Bukurešt je prepun prelepih parkova, a najstariji, osmišljen sredinom XIX veka jeste Cismigiu Gardens. U parku Herastrau se nalazi i teatar na otvorenom, kao i područja za rekreaciju. Možda najlepšim se smatra park Kerol koji je završen 1906. godine. U njemu se nalazi rumunska grobnica nepoznatog vojnika, kao i teatar na otvorenom u rimskom stilu.

Manastir i jezero Snagov (Manastirea & Lacul Snagov)

Na ostrvu u sredini Jezera Snagov se nalazi predivan manastir iz 16. veka, koga je proslavila legenda, po kojoj je ispred njegovog oltara, sahranjen zloglasni Vlad Tepes Drakula. Vlad je zaista ubijen u borbi s grupom Turaka u blizini, a glasine su donele vest da su monasi doneli njegovo telo u manastir i propisno ga sahranili. Sto godina posle gradnje manastira Snagov, sagrađenog 1346. godine, Vlad Tepes je dogradio zidine tvrđave i zatvor. Međutim, arheološkim istaživanjima ovog mesta, sprovedenim 30-tih godina 20. veka je otkriven prazan grob. Ova činjenica je bila jedan od razloga da legende o “vampiru Drakuli” uhvate zamah. Na ploči koja se nalazi na podu crkve manastira Snagov je obeleženo mesto gde se veruje da leže ostaci grofa Vlada Tepeša. Manastir Snagov se nalazi na ostrvu, smeštenom na udaljenoj strani jezera Snagov. Do manastira Snagov se može stići samo čamcem.

Bukurešt

Parkovi i bašte predstavljaju pravu atrakciju u Bukureštu.

Bašta Cismigiu

…je otvorena 1860. godine i najstariji je park u gradu. Iz rumunskih planina u baštu je doneto preko 30.000 stabala i biljaka, a egzotične vrste donete su iz Beča. Ovaj park predstavlja pravi raj na zemlji, predstavlja idealno mesto za šetnju i odmor.

Bukurešt

Botanička bašta 

…je otvorena 1891.i poseduje preko 5.000 vrsta biljaka iz rumunije i celog sveta. U njoj se nalazi prelepa zgrada u kojoj je Muzej Botaničke baštePark Karola I je vrlo veliki park sa izuzetnim predelima. U njemu se nalazi veliki spomenik u kojem je nakada bio grom komunističkog vođe Georga Georgiu Deja. Tu je i večni plamen koji označava mesto groba Nepoznatog junaka. U parku se leti odrćavaju koncerti i kulturne manifestacije.

Bukurešt

Park Karola I

…je jako veliki park sa predivnom okolinom. Leti se u ovom parku održavaju kulturne manifestacije i koncerti. U parku se nalazi i spomenik komunističkog vođe Georga Deja, kao i večni plamen koji označava mesto groba.

Bukurešt

Park Herastrua

…se prostire od Trijumfalne kapije pa sve do mosta Baneasa. Nalazi se na jezeru Herastrua koje pokriva površinu gotovo od tri četvrtine kvadratnog kilometra. U ovom parku se nalazi mnogo atrakcija, kao i mogućnosti za različite aktivnosti poput iznajmljivanja čamaca, teniskih terena, a tu su i terase sa pogledom na jezero.

Bukurešt

U okolini parka se nalaze ulice u kojima se nalaze prelepe vile u neoklasičnom stilu i art nuvo stilu. U ovom delu grada žive oni sa malo dubljim džepom.

Treba napomenuti da se u Bukureštu nalazi 37 muzeja, 22 pozorišta, 2 operske dvorane, 3 koncertne dvorane, 18 umetničkih galerija i veliki broj biblioteka i knjižara.

Restorani

Rumunska kuhinja je bila pod uticajem turske, srpske, mađarske i nemačke kuhinje. Dosta se ovde služe veoma ukusne čorbe, kao i šnicle, đuveč, musaka, i nešto veoma slično ćevapima. Omiljena poslastica u Rumuniji jesu palačinke.

Bukurešt

Mnogi hvale rumunska vina za koje važi duga tradicija 3 milenijuma. Rumunija je po proizvodnji vina na devetom mestu, a najviše se proizvode svetla vina.

Rumuni su poznati i po rakiji od šljiva, i ne, to nije ona naša dobra stara „šljivovica“, ali ipak predstavlja pravu atrakciju za sve turiste koji posete Bukurešt. Rumuni su drugi u svetu po proizvodnji šljiva.

Zabava i noćni provod u Bukureštu

Bukurešt ima veoma dobru ponudu kada je provod u pitanju. Klubovi rade po celu noć, a cene ulaznica su veoma niske.

Barovi u Bukureštu nude odlične koktele i strana piva. Džez je veoma popularan u Rumuniji, i Bukurešt ima velik broj džez klubova. Ukoliko ste ljubitelji klasične muzike posetite Ateneul Roman. Fantastičan program nudi i Narodno pozorište. Opere i predstave su sve na rumunkom jeziku. Balet se prikazuje u Opera Romana.

Bukurešt

Treba napomenuti da je prema pisanju onlajn časopisa slate.fr, Bukurešt proglašen za najkul grad Evrope. Izabran je za najkul grad na osnovu nekoliko kriterijuma. Kao što su: cene piva, broj studenata u gradu, i broj mesta gde turisti mogu da se zabave.

Šoping u Bukureštu

Šoping u glavnom gradu Rumunije je nešto što svakako ne bi smeli propustiti. Nekoliko godina unazad, otvoren je velik broj šoping centara, marketa, supermarketa, modnih butika, prodavnica antike, umetničkih dela i suvenira, knjižara… Ipak, mnogi češće u Rumuniji odlaze u šoping u Temišvaru, koji je znatno bliža vikend destinacija od Bukurešta.

Bukurešt

Posetite ovaj neverovatni grad i uživajte u onome što on može da vam ponudi. Jedno je sigurno Bukurešt vas neće ostaviti ravnodušnim i oduševiće vas svojim fenomalnim izgledom i šarmom.