Budvani protiv gradnje na „Havajima“

1108
Budvani protiv gradnje na

Budvani protiv gradnje na „Havajima“! Oko 5.000 građana Budve potpisalo je peticiju protiv plana da se na ostrvu Sveti Nikola, vlasništvu Taksina Šinavatre, podignu visokospratni hoteli i marina za jahte i brodove. Ovi Budvani žele da biser crnogorske obale, koji lokalno stanovništvo naziva „Havajima”, ostane zelena izletnička zona.

Budvani protiv gradnje na „Havajima“

U peticiji se zahtevalo od poslanika u Skupštini Crne Gore da ne prihvate onaj deo Plana za posebne namene za priobalno područje kojim se predviđa realizacija Šinavatrinog projekta. U javnosti se spekuliše da će to biti zajednička investicija Stanka Subotića, prethodnog vlasnika ostrva, i Šinavatre, odbeglog premijera Tajlanda, koji je od Crne Gore dobio takozvano ekonomsko državljanstvo nakon što ga je platio stotine hiljada evra.

„Budvani su tražili da ostrvo ostane zelena površina i izletište. Ali, u Skupštini Crne Gore, gde je usvojen Plan posebne namene za priobalno područje, kojim se regulišu budući investicioni zahvati, o tom amandmanu nije bilo ni reči. Naprosto je skrajnut i tako je izbegnuta poslanička reč”, kaže Slobodan Mitrović, predsednik Mesne zajednice Stari grad Budva.

Školj ili „Havaji“

Na ostrvu Sveti Nikola, poznatijem u narodu po imenu Školj, nalazio se decenijama restoran u havajskom stilu kojim je upravljala „Budvanska rivijera„. Po njemu je Školj dobio ime „Havaji“. Godinama je primao goste, i priređivane su nezaboravne žurke. Na tom delu ostrva turisti su na poludivljem pristanu i plažama igrali i pevali.

Tako je bilo do prodaje ostrva, koja je izazvala žestoka protivljenja opozicije. Reagovalo je i nekoliko uglednika iz Evropske unije. Oni su poručili da „Crna Gora mora biti oprezna u dodeljivanju ekonomskog državljanstva”, ali i kada je reč o proveri potencijalno sumnjivog novca koji novi državljani u nju ulažu.

Budvani protiv gradnje na "Havajima"
Budvani protiv gradnje na „Havajima“

Sestre Vukčević-Piletić, naslednice ostrva, prodale su jedan njegov deo, beogradskom biznismenu dr Nenadu Đorđeviću. Taj deo se nalazi naspram starog budvanskog grad.a On je izgradio pristanište i lukobran. Pošto nije mogao dobiti papire za gradnju hotelsko-turističkih objekata, prodao je imovinu na ostrvu Stanku Subotiću, iz čijih ruku je prešla u Šinavatrine.

Na tom delu ostrva planirana je gradnja hotela sa oko 500 kreveta i marine za jahte i brodove. Ko će graditi i kada ostaje da se vidi.

– To najveće prirodno dobro Budvani su izgubili – kaže meštanin Jeronim Dragićević, predsednik NVO. – Postoji opasnost da nam se zabrani prilaz maloj crkvi Svetog Nikole gde su se Budvani vekovima okupljali, ali i plažama. U parlamentu nisu tretirali „naš slučaj“. No, nastavićemo da se borimo dozvoljenim sredstvima i u zakonskim okvirima, kako bismo sačuvali ovaj biser Budve i južnog Jadrana. Jer, to znaju svi u Crnoj Gori, premalo je ostalo netaknutih prirodnih rezervata, a Školj je jedan od njih.