Budvani protiv gradnje na „Havajima“! Oko 5.000 građana Budve potpisalo je peticiju protiv plana da se na ostrvu Sveti Nikola, vlasništvu Taksina Šinavatre, podignu visokospratni hoteli i marina za jahte i brodove. Ovi Budvani žele da biser crnogorske obale, koji lokalno stanovništvo naziva „Havajima”, ostane zelena izletnička zona.

Budvani protiv gradnje na „Havajima“

U peticiji se zahtevalo od poslanika u Skupštini Crne Gore da ne prihvate onaj deo Plana za posebne namene za priobalno područje kojim se predviđa realizacija Šinavatrinog projekta. U javnosti se spekuliše da će to biti zajednička investicija Stanka Subotića, prethodnog vlasnika ostrva, i Šinavatre, odbeglog premijera Tajlanda, koji je od Crne Gore dobio takozvano ekonomsko državljanstvo nakon što ga je platio stotine hiljada evra.

„Budvani su tražili da ostrvo ostane zelena površina i izletište. Ali, u Skupštini Crne Gore, gde je usvojen Plan posebne namene za priobalno područje, kojim se regulišu budući investicioni zahvati, o tom amandmanu nije bilo ni reči. Naprosto je skrajnut i tako je izbegnuta poslanička reč”, kaže Slobodan Mitrović, predsednik Mesne zajednice Stari grad Budva.

Školj ili „Havaji“

Na ostrvu Sveti Nikola, poznatijem u narodu po imenu Školj, nalazio se decenijama restoran u havajskom stilu kojim je upravljala „Budvanska rivijera„. Po njemu je Školj dobio ime „Havaji“. Godinama je primao goste, i priređivane su nezaboravne žurke. Na tom delu ostrva turisti su na poludivljem pristanu i plažama igrali i pevali.

Tako je bilo do prodaje ostrva, koja je izazvala žestoka protivljenja opozicije. Reagovalo je i nekoliko uglednika iz Evropske unije. Oni su poručili da „Crna Gora mora biti oprezna u dodeljivanju ekonomskog državljanstva”, ali i kada je reč o proveri potencijalno sumnjivog novca koji novi državljani u nju ulažu.

Budvani protiv gradnje na "Havajima"
Budvani protiv gradnje na „Havajima“

Sestre Vukčević-Piletić, naslednice ostrva, prodale su jedan njegov deo, beogradskom biznismenu dr Nenadu Đorđeviću. Taj deo se nalazi naspram starog budvanskog grad.a On je izgradio pristanište i lukobran. Pošto nije mogao dobiti papire za gradnju hotelsko-turističkih objekata, prodao je imovinu na ostrvu Stanku Subotiću, iz čijih ruku je prešla u Šinavatrine.

Na tom delu ostrva planirana je gradnja hotela sa oko 500 kreveta i marine za jahte i brodove. Ko će graditi i kada ostaje da se vidi.

– To najveće prirodno dobro Budvani su izgubili – kaže meštanin Jeronim Dragićević, predsednik NVO. – Postoji opasnost da nam se zabrani prilaz maloj crkvi Svetog Nikole gde su se Budvani vekovima okupljali, ali i plažama. U parlamentu nisu tretirali „naš slučaj“. No, nastavićemo da se borimo dozvoljenim sredstvima i u zakonskim okvirima, kako bismo sačuvali ovaj biser Budve i južnog Jadrana. Jer, to znaju svi u Crnoj Gori, premalo je ostalo netaknutih prirodnih rezervata, a Školj je jedan od njih.