Bor iz vazduha – 3D prezentacija grada

1078
Bor iz vazduha

Bor iz vazduha projekat ima za primarni cilj novi način popularizacije turističkih lokaliteta grada Bora i njegove okoline. 

Virtuelna 3D tura grada omogućava kretanje iznad najatraktivnijih tačaka u gradu i okolini sa visine od 45 do 300 metara.

Projekat Bor iz vazduha

Rad na samom projektu Bor iz vazduha trajao je šest nedelja. U ovom trenutku obuhvata snimljenih 44 od 55 planiranih tačaka, ali dalji razvoj naših ideja zavisi od finansijske podrške – rekao je Dalibor Doberšek, autor ovog projekta.

Prema rečima Doberšeka, ideja za virtuelnu turu kroz grad Bor nije nova, ali je bilo neophodno da se steknu određeni tehnički uslovi koje ovaj projekat iziskuje.

“Bor sa okolinom je bio očigledan izbor za našu zamisao, jer ima zaista lepo okruženje, i turisti generalno još uvek slabo poznaju ovaj kraj istočne Srbije. Na malom geografskom prostoru od par desetina kilometara, imate i jezero, i pećine, i planine… Zamisao je da se prikaže prostor iz drugačije perspektive, i da se jave ostali turistički subjekti koji žele virtuelne ture svojih objekata (pećine, zoo vrta, kafe Jama, hotela, restorana…) gde će jednostavnim klikom na svoj objekat iz vazduha ”ući” u svoju zemljanu virtuelnu turu.”

PROČITAJTE: AUTOBUSI BEZ VOZAČA – NOVI TREND U SVETU

Virtuelna tura

Virtuelna tura je u suštini skup panoramskih fotografija koje prikazuju prostor koji je fotografisan u svim pravcima (360°x180°). Pomeranjem kursora miša se pomera fotografija  u svim smerovima. Tako se posetiocu omogućava kretanje  kroz prostor, pružajuci jedinstveno 3D iskustvo obilaska destinacije ili čak čitavog kraja, kao da se zaista tamo i nalazi.

Virtuelna stvarnost se u poslednje vreme pokazala kao najveći trend u promociji turističkih destinacija. To je svakako naša realnost. Ostaje da se vidi u kojoj meri će virtuelna stvarnost promeniti turizam i načine na koje se turisti odlučuju prilikom odabira destinacija i hotela.

Budućnost projekta

Svu neophodnu tehničku podršku pružio je Foto Svarče. Oni su kao ekipa izasli u susret svojim dronom i operaterom letilice. Trenutno je Bor jedini grad sa ovakvom rezentacijom, koja je čak i u svetu retka. Takođe, biće dodati i video materjali, hotspotovi sa informacijama o objektima itd. Sve ovo može biti zanimljivo Opštini Bor za Zoo vrt i unutrašnjost Lazareve pećine ili RTB-u za kafe Jama ili hotel “Jezero”.

Primarni cilj virtuelne ture grada je popularizacija turističkih potencijala. Autor ovog projekta ističe da očekuje da će se ovoj ideji pridružiti i brojni turistički objekti na usnimljenim lokacijama. Na taj način bilo bi moguće da se i s njihovim potencijalima turisti upoznaju virtuelnim putem.

Online marketing i digitalno promovisanje destinacija i hotela već postalo standard u svetu. Kod nas se u sve više organizacija odlučuje na ovakav korak. Jedan od takvih koraka, Bor iz vazduha, postao je prvi takav projekat u ovom delu Evrope.