Berlin – Kulturna prestonica Evrope

Related Articles

Berlin je devet puta veći od Pariza. Da, dobro ste pročitali – devet, i njegova površina odgovara površini Bangkoka. Prostire se na neverovatnih 900 kvadratnih kilometara i podeljen je na 12 oblasti. 180 kilometara kanala preseca ovaj grad tako da Berlin ima više mostova od Venecije – 1.700.

Udaljen 1.270 kilometara od Beograda, Berlin je prava kulturna baština. U 21 veku ova kulturna prestonica Evrope pruža pravu mešavinu egzotike sa začinom nemačke discipline. Besprekorna organizovanost prevoza, obeležene ulice i prijatni stanovnici učine svaki kutak grada od 6 miliona ljudi dostupnim.

Berlin je teško opisati jednostavnim navođenjem atrakcija grada. Ima drugačiju priču od svih ostalih metropola širom sveta. Zahvaljujući ratnoj podeli, grad ima dva centra, preko 170 muzeja i čak 18 Univerziteta.

Na području Berlina preovladava umereno kontinentalna klima, sa toplim letima, i hladnim zimama. Prosečna godišnja temperatura iznosi oko 13 stepeni celzijusa.

Berlin

Berlin kroz istoriju

Istorija Berlina osim što je bogata, tako je i dramatična. Osnovan je u 12 veku, te spada u jedne od najmlađih gradova u Evropi. Razvijao se velikom brzinom i 1871. godine postaje prestonica ujedinjene Nemačke. Ovde se nalazila prestonica i tokom Vajmarske Republike, kao i tokom trećeg Rajha.

Veliki deo grada bio je uništen tokom Drugog svetskog rata, tokom bezbrojnih bombardovanja. Nakon rata Berlin je podeljen na četiri sektora, kojima su rukovodili Amerika, Velika Britanija, Francuska, i Sovetski Savez.

U okviru Nemačke Demokratske Republike predstavljao je jedan od najvećih simbola hladnog rata. Podeljen je „ Berlinskim zidom “ 1961. Godine sve do rušenja istog 1989. godine. Nemačka se ujedinila sledeće godine a 1991. Umesto Bona, Berlin je ponovo proglašen glavnim gradom Savezne Republike Nemačke.

Kroz svoje postojanje srušen je skoro do temelja ali zahvaljujući trudu svojih stanovnika ponovo je podignut u rekordnom roku gde se dobro poznata arhitektura meša sa modernijom,što rezultira današnjem dobro poznatom izgledu ove kulturne prestonice Evrope.

Nakon pada Berlinskog zida, istočni i zapadni Berlin se ujedinjuju. Zapadni ostaje urbana gradska prestonica dok istočni Berlin postaje stecište slobodnih umetnika koji su se putem skvotovanja nelegalno uvukli u stare zgrade i tržne centre uništenog dela i ne smetajući ostalima živeli život na svoj poseban način.

Berlin je i opušteni grad sa mnogo slobodnog prostranstva, koje daje vazduh za disanje. Berlin je najzelenija metropola Nemačke sa prostranim parkovima, šumama i jezerima. Opuštenost se može osetiti svugde u gradu. Leti se život u Berlinu odvija napolju: u barovima kraj plaže, kafeima i bioskopima i pozorištima na otvorenom, gde se može uživati na suncu ili u prijatnim letnjim noćima.

Znamenitosti grada

Berlin

Barndenburška kapija

Brandenburška kapija je jedan od najimpozantnijih spomenika u Nemačkoj. Nekada je bila simbol podeljene nemačke tokom hladnog rata a danas je simbol najjače ekonomske sile Evrope.

Građena je po naruđbini pruskog kralja Fridriha V. drugog od 1788 do 1791. godine. Bila je zapravo deo zidina grada i od nje do kraljevske palate je vodila avenija. Jedina je preostala sačuvana od niza kapija kroz koje se ulazilo u nekadašnji Berin. Na vrhu kapije je Quadriga, skulptura četvorostruke konjske zaprege kojom upravlja boginja pobede Victoria.

Berlin

Berlinska katedrala

Berlinska katedrala je najveća gradska crkva i sedište je protestantske crkve u Nemačkoj. Njeni obrisi s dominantnom kupolom jedan su od najprepoznatljivijih simbola ovog grada.

Izgrađena je na temeljima kapele posvećene Svetom Erazmu, koja je bila uklopljena u Berlinski dvorac. Gradnja katedrale s impresivnom 114 metara visokom kupolom dovršena je 1905. godine. Izgradnja je koštala tadašnjih 11,5 miliona maraka, što se procenjuje na današnjih 180 miliona eura.

Berlin

Berlinski zid

Nakon drugog svetskog rata Nemačka je bila podeljena na 4 okupacione zone izmedju Amerike, Britanije, Francuske i Sovetske Rusije.

U početku su sile trebale da vladaju zajedno Nemačkom, ali 1947. dolazi do hladnoratovskih tenzija te Amerika, Britanija i Francuska ujedinjuju svoje zone u Saveznu Republiku Nemačku 1949. isključivši sovetsku zonu. Sovetska zona je postala Nemačka Demokratska Republika iste godine.

Berliski zid je izgradjen 1961, a srušen je  nakon 9. novembra 1989. Bio je simbol Hladnog rata i Gvozdene zavese.

Zid su sagradili soveti u nameri da smanje odliv radne snage i stanovnika u Zapadni Berlin. Zid je imao 4 generacije i poslednja je bila „najsavršenija“, 3,6 metara visoka i 1,2 metra široka. Vrh zida je bio obložen glatkim cevima da se ne može tako lako preskočiti. bio je ojačan žičanom ogradom, rovovima, 116 kula i 20 bunkera.

Berlin

Najzanimljivije je da je zid srušen usred nesporazuma između političara. Inače došlo je do smene pojedinaca i zakona. Jedan od tih zakona je bio da će Nemci iz Istočnog  Berlina dobiti vize kojima će putovati u Zapadni Berlin.

Međutim na novinarskoj konferenciji neupućeni političar je greškom izjavio da će svi moći preći na drugu stranu, i to od tog trenutka. Sa ovim pogrešnim obaveštenjem desetine Nemaca je krenulo prema zidu. Niko ih nije mogao zaustaviti pa ni vojska koja nije željela upotrebljavati silu. Ovo se sve zbilo 9. novembra 1989.

Danas je ostao samo mali deo zida u turističke svrhe. Međutim i ti delovi su donekle oštećeni, jer su mnogi željni suvenira.

Berlin

Reichstag

Jedna od najčešćih nedoumica koja muči turiste jeste – šta je Reichstag, a šta Bundestag? Bundestag je donji dom nemačkog parlamenta i najviše zakonodavno telo u Nemačkog, a Reichstag je berlinska zgrada u kojoj je Bundestag smešten od 1999. godine, nakon što je tokom nemačke podeljenosti pedeset godina proveo u ‘izbeglištvu’ u Bonu.

Berlin

Checkpoint Charlie

Prelazak zida s jedne na drugu stranu bio je moguć samo uz posebne dozvole i na nekoliko određenih prelaza, od kojih je najpoznatiji bio upravo Checkpoint Charlie.

Kako se radilo o trećem prelazu koji je sagrađen, a njihova imena započinjala su prvim slovima američke abecede (A – Alpha, B – Bravo), treći prelaz nazvan je ‘Checkpoint C’ ili popularnije ‘Checkpoint Charlie’. Svaki od prelaza mogla je koristiti samo određena skupina ljudi, npr. stanovnici zapadnoga dela grada, a ovaj prelaz bio je namenjen diplomatima, savezničkim vojnim snagama te strancima generalno. Zapravo, bio je to jedini prelaz na kojem su stranci mogli preći s jedne strane Berlina na drugu.

S vremenom je ovaj prelaz postao hladnoratovski simbol, a ploča s natpisom ‘You are leaving the American sector‘ kao da je stalno podsećala na podelu stanovnika istoga grada i naroda. Danas je prelaz većim delom maknut i zbog mnogo novih objekata teško je osetiti ugođaj vremena kada je označavao podelu Berlina, ali možete videti stražarsku kućicu te slavnu ploču s natpisom o napuštanju američkog sektora.

Museumsinsel

Museumsinsel je nesvakidašnji skup od pet muzeja smeštenih na severnom delu ostrva na revi Spree. Nalazi se u blizini nekadašnje kraljevske palate, a ovaj kompleks je i osnovan upravo po želji kraljevske porodice. Prvi muzej izgrađen je 1828. Godine, i od tada se kompleks stalno proširivao. Ovde se mogu videti neke od najimpresivnijih kolekcija starog sveta, islamske kulture, i mnogo drugih predmeta, zbog čega je ovo zdanje 1999. godine stavljeno na UNESCO – vu listu svetske baštine.

Berlin

Prestonica Nemačke nije zaboravila ni ljubitelje prirode – nesagledivi parkovi idealni su za piknike, pa i sami Berlinci uživaju tokom vikenda u obroku pod otvorenim nebom, a svaki put se može naći novi i lepši krajolik. Tu je i najveći i najbolji zoološki vrt u Evropi, u kom su životinje smeštene u skoro izvornom staništu.

Najstariji restoran u Berlinu radi neprestano već 400 godina. Taj veteran je “Zur letzten Instanz” u ulici Waisenstraße. Restoran u ponudi ima tradicionalnu nemačku hranu, a u njemu su ručali i Napoleon Bonaparta i Čarli Čaplin.

Najveći otvoreni, organizovani doček Nove godine održava se između Brandenburške kapije i Stuba pobede. Svake godine tamo se okupi oko milion ljudi. Poređenja radi, u Londonu se okupi “samo” 250.000.

Jedan od zanimljivijih načina kako možete obići grad je u trabantu. Bićete u prilici da se gradom provozate u legendarnom trabantu i da od vozača, koji je ujedno i turistički vodič, saznate zanimljive informacije o Berlinu.

Tiergatren, Volkspark Friedrichshaun, Treptower Park, te Viktoriapark Kreuzberg, sve su to zanimljiva mesta koja svakako morate da posetite. Mnoštvo restorana će isto tako privući vašu pažnju. Ipak, kad ste već tamo, ne smete propustiti priliku da probate takozvani Currywurst, koji je berlinska tradicija – izrezana kobasica, servirana uz gusti kečap sa karijem.

More on this topic

Comments

Advertismentspot_img

Popular stories