Alpbah – božanstveno tirolsko selo

2351
Alpbah

Alpbah je savršeni primer božanstvenog tirolskog sela. Leti je mesto predivno za planinarenje, a zimi za skijanje i snoubording. Najstariji pisani podaci o imenu Alpbah potiču iz 1150. Godine, ali je selo, bez sumnje, bilo nastanjeno mnogo ranije, a regija je bila naseljena već više od 1.000 godina. Visoko u dolini, selo je bilo izolovano i slabo posećeno do izgradnje puta 1926. Godine. Zbog relativno slabog kontakta sa ostatkom sveta, meštani su zadržali svoj tradicionalni, jedinstveni način gradnje drvenih koliba sa kosim krovovima i balkonima koji su leti preplavljeni cvećem živih boja. Iako je turaizam značio da mesto mora da se proširuje, po zakonu sve nove građevine moraju biti izgrađene u tradicionalnom stilu kako bi naselje sačuvalo svoju autentičnost.

Selo je dovoljno malo da bi njime vladala opuštena, intimna atmosfera, a iako su pabovi i barovi otvoreni do kasno, ovde je sve nekako opušteno.

Sada na samo 45 minuta od Insbruka, Alpbah je popularan kod posetilaca kako zbog pejzaža tako zbog prvoklasnog načina rekreacije koju nudi. Alpbah omogućava turistima skijanje na svim nivoima, od staza za potpune početnike do opasnih staza na Vidersbergerhornu.

Obližnja farma Vorder-Unterberg, koja je izgrađena u sedamnaestom veku a bila je otvorena do 1952. Godine, sada je pretvorena u muzej koji pruža odličan uvid u život planinskih farmera ove regije.

Do Alpbaha dođite avionom do Minhena ili Insbruka, a zatim železnicom ili putem.